Go to Top

Nakup vozila ali drugega prevoznega sredstva iz druge države članice EU in preverjanje oddaje DDV-PPS obrazca – je sedaj na voljo tudi na e-davkih!

Na eDavkih je pred dnevi začel delovati sistem preverjanja oddanega obrazca DDV-PPS v primeru pridobitve oz. za nakup vozila ali drugega prevoznega sredstva iz druge države članice EU. Tako se preverja plačilo DDV za nakup vozila oz. prevoznega sredstva pridobljenega iz druge države članice oz. predložitev obrazca DDV-PPS za prevozno sredstvo (novo ali rabljeno), ki ob pridobitvi ni namenjeno nadaljnji prodaji in od katerega bo davčni zavezanec, identificiran za namene DDV obračunani DDV izkazal v obračunu DDV. Več smo na temo že pisali tudi v prispevku Nakup in prijava vozila iz tujine: obrazec DDV-PPS. Za vaša vprašanja iz področja davkov, so vam na voljo naši davčni svetovalci.

Informativni izračun plače

Vozilo je registrirano šele ko registrski organ preveri plačilo DDV

Davčni zavezanci morajo vedno prijaviti nakup vozila oz. pridobitev prevoznega sredstva, razen če ni z DDV zakonodajo drugače določeno. Podatki so razvidni za tiste obrazce DDV-PPS, ki so bili predloženi od 11. 1. 2019 dalje. Registrski organ registrira vozilo šele potem, ko preveri v eDavkih, da je bil DDV plačan.

Kaj je z DDV-PPS, če oseba ni identificirana za namene DDV?

Tudi v kolikor oseba ni identificirana za namene DDV, mora nakup vozila oz. novega prevoznega sredstva prijaviti davčnemu organu v 15-ih dneh od dneva, ko je bila pridobitev oz. nakup vozila opravljena. To velja za fizične osebe ali pravne osebe in v obeh primerih je to mogoče urediti preko sistema eDavki ali tudi fizično.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Nakup vozila za nadaljnjo prodajo

Davčnim zavezancem identificiranim za namene DDV ni potrebno predložiti DDV-PPS, ko nakup vozila oz. prevoznega sredstva opravijo za nadaljnjo prodajo. Normalno si tudi obračuna DDV v skladu s splošno ureditvijo in izkaže DDV v obračunu DDV.

V katerih primerih ne gre za prevozno sredstvo?

Iščete zanesljiv računovodski servis?

Za prevozno sredstvo se štejejo vozila v kolikor so namenjena prevozu oseb ali blaga in to v primeru, da gre za kopensko vozilo s prostornino motorja nad 48 kubičnih centimetrov ali močjo motorja nad 7,2 kilovata, plovilo, daljše od 7,5 metrov (razen plovil za plovbo na odprtem morju, ki prevažajo potnike za plačilo in plovil za namene opravljanja komercialne, industrijske ali ribiške dejavnosti ali za reševanje ali pomoč na morju ali za priobalni ribolov) in zrakoplove, katerih vzletna teža presega 1550 kilogramov (razen zrakoplovov, ki jih uporabljajo letalske družbe predvsem na mednarodnih poteh za plačilo).

Pravni nasvet

Imate vprašanja za naše strokovnjake?

Pri podjetju Data d.o.o. nudimo tudi plačljiva strokovna svetovanja s strani naših izkušenih in učinkovitih računovodij ali davčnih svetovalcev. Za odgovor na pravna vprašanja so vam na voljo tudi naši pravni strokovnjaki. Za posvet nam pišite na data@data.si in mi Vam na podlagi tega pošljemo ponudbo za takšen posvet.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja