Go to Top

Najemnine stanovanj v večjih svetovnih mestih strmoglavljajo!

Najemnine stanovanj v večjih svetovnih metropolah, kot so New York, London, San Francisco in Sydney, strmo strmoglavljajo. Finančniki opozarjajo na učinek COVID-a in množične selitve stran od mest!

Informativni izračun plače

Potrebujete davčni nasvet glede oddajanja nepremičnine na dolgi rok ali preko Airbnb? Pri podjetju DATA d. o. o. lahko pomagamo tako podjetnikom kot fizičnim osebam, ki se ukvarjajo z oddajanjem nepremičnin – tako dolgoročno kot v turistične namene. Letošnje leto je bilo izredno problematično za lastnike nepremičnin in situacija na trgu se ves čas spreminja. Prilagajati se je težko, saj lahko le s težavo predvidite, kaj bo sledilo v prihodnosti! Pri podjetju DATA d.o.o. Vam lahko pomagamo pri vaših davčnih vprašanjih in davčni optimizaciji pri oddajanju nepremičnine! Pišite nam na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Najemnine stanovanj v dragih svetovnih metropolah strmoglavljajo!

Najemnine stanovanj so v času pandemije pričele strmo padati. Vzrok naj bi bil predvsem odločitev delodajalcev za delo zaposlenih od doma ter odsotnost študentov zaradi študija na daljavo. Tako je v večjih metropolah moč zaznati učinek migracij iz centra v okolice teh mest.

BRUTO NETO PLAČA

V tujini takšno situacijo izkoriščajo za izpogajanje nižje najemnine stanovanj!

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Trgi nepremičnin v večjih mestih so v situaciji, ko je ponudba tudi trikrat večja kot ponavadi, cene enot pa so tudi med 10 % in 30 % nižje. Obratno je seveda moč zaznati na obrobjih teh mest. Strokovnjaki opozarjajo na spreminjajočo se funkcionalnost večjih mest v moderni ekonomiji.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

In Slovenija? Obdavčitev je letos  tragično celo višja!

Najemnine stanovanj navadno tudi pri nas sledijo cenam nepremičnin. A najemnine stanovanj so pri nas še vedno višje.

V drugem četrtletju še ni bilo čutiti splošnega upada cen nepremičnin. Tako so bile nove nepremičnine v drugem četrtletju v povprečju dražje za 7,1 %, stare pa za 1,4 %. Cene novih stanovanj so se v drugem četrtletju povišale za 7,5 %, cene starih stanovanj pa za 1,6 %. Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila v drugem četrtletju 229 milijonov evrov, v prvem četrtletju 2020 pa je ta bila 288 milijonov evrov. A promet z nepremičninami, posebej novimi, se je bistveno zmanjšal.

Pravni nasvet

V začetku leta je pričela veljati tudi višja obdavčitev pri prodaji in oddajanju nepremičnin v dolgoročni najem.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja