Go to Top

Nadomestilo za prehrano – ministrstvo predlaga dvig!

Nadomestilo za prehrano – predlog ministrstva za finance, da se zviša za 1,84 evra!

Nadomestilo za prehrano bi lahko kmalu bilo višje. Finančno ministrstvo predlaga dvig. V obravnavo je poslalo predlog, da bi se meja neobdavčenega povračila stroškov prehrane dvignila na nekaj manj kot 8 evrov.

Ustanovite podjetje na DATI!

Nadomestilo za prehrano – najvišje trenutno 6,12 evra

Potem, ko se je nedavno zvišala meja za neobdavčeno povračilo stroškov prevoza (kilometrina 2022), bi se lahko kmalu zgodilo enako za nadomestilo za prehrano. Ministrstvo za finance vladi predlaga, da bi se dvignila meja neobdavčenega povračila stroškov prehrane za zaposlene. Pojasnjujejo, da bi sprememba sledila visokim cenam hrane, ki vpliva tudi na višanje stroškov delavcev za prehrano med delom. Predlagajo dvig neobdavčenega zneska za prehrano v višini 30 odstotkov. Trenutno to znaša 6,12 evra, predlagajo pa dvig za 1,84 evra na dan. To bi pomenilo, da bi bilo neobdavčeno nadomestilo za prehrano do 7,96 evra. To se delavcu izplača, v kolikor je na delu prisoten štiri ure ali več. Povračilo stroškov prehrane oz. nadomestilo za prehrano se je sicer nazadnje uskladilo leta 2008.

Informativni izračun plače opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Nadomestilo za prehrano – kaj bi dvig pomenil?

V kolikor se bo meja za neobdavčeno povračilo stroškov prehrane dejansko dvignila, pa to nujno ne pomeni avtomatskega dviga za vse zaposlene. Nadomestilo za prehrano se bi avtomatsko dvignilo tistim delavcem, katerih kolektivne pogodbe določajo, da prejemajo najvišje neobdavčeno nadomestilo za prehrano. Če kolektivna pogodba ne določa nadomestila za malico oz. višine regresa za malico, se ta določi in uredi s podzakonskim aktom ali pa z internim pravilnikom delodajalca. Kaj bi pomenilo za delavca, v kolikor bi se nadomestilo za prehrano (oz. neobdavčeno povračilo stroškov prehrane) dejansko zvišalo? Predvidevamo, da bo delavec delal 21 delovnih dni v mesecu. To bi za tega delavca na mesec pomenilo 38,64 evrov več.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zvišanje tudi meje, če je delavec na delu prisoten deset ur ali več

V predlogu ministrstva je tudi zvišanje davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, do katere se ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, če je delavec na delu prisoten deset ur ali več. Ta bi se z 0,76 evra zvišala na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti. Če bo vlada predlog potrdila, bi sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja lahko začela veljati že s septembrom.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja