Go to Top

Maske v zaprtih prostorih (končno) niso več obvezne!

Maske oz. njihovo nošenje se z današnjim dnem odpravlja

Maske oz. obvezno nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih prostorih od danes naprej več ni obvezno. A to vseeno ne velja vsepovsod. Kje bodo maske še naprej obvezne?

Informativni izračun plače

Vlada sprejela predlog strokovne skupine

Vlada je na včerajšnji dopisni seji pozno zvečer sprejela predlog strokovne skupine za covid-19, ki je predvideval odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov. Z objavo v Uradnem listu sprostitev ukrepa velja že z današnjim dnem (14.4.2022). Zaščitne obrazne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne. Od danes naprej ostaja zgolj priporočilo, da se zaščitne maske uporabljajo tudi v zaprtih javnih prostorih.

Odprite s.p. na naši Data točki! Pokličite na 01/600-1530!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Regres 2022, koliko in do kdaj?

Kje bodo maske še vedno obvezne?

Vseeno pa nošenje oz. uporaba mask še vedno ostaja obvezno na področju zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialnovarstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. Določeno je bilo tudi, da se preneha ukrep vzdrževanja medosebne razdalje. Prav tako pa pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati v zaporih in prevzgojnih domovih. Še vedno pa veljavi ostaja izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, domov za starejše ter socialno-varstvenih zavodov.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Priporočilo, da se maske še vedno uporabljajo ob prihajajočih praznikih

Nekateri infektologi še vedno priporočajo, da maske nosijo imunsko oslabljeni in starejši. Hkrati pa je nošenje mask priporočeno tudi v primeru gneče v zaprtih neprezračenih prostorih v primeru gneče. Za prihajajoče velikonočne praznike pa svetujejo, da se družinska srečanja organizirajo na prostem, v cerkvah pa naj se nosijo maske.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Maske obvezne skoraj več čas epidemije!

Prvič je bila sicer uporaba zaščitne mask v zaprtih javnih prostorih uvedena 30.3.2020. Sprva je bilo sicer možno nositi tudi druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, nato pa je bilo zahtevano nošenje kirurške maske ali maske tipa FFP2. S 1.6.2020 je bilo sicer za kratek čas nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenjeno v priporočilo. 29.6.2020 pa so bile maske ponovno obvezne.  Z 19.10.2020 pa je bilo uvedena celo uporaba mask na prostem. Med valovi epidemije so se pravila glede mask večkrat spreminjala, a nošenje zaščitnih mask v notranjih prostorih v javnih zaprtih prostorih je veljalo večji del epidemije.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja