Go to Top

Masaže kot osebno dopolnilno delo? NE!

Sprašujete nas ali lahko storitve masaže opravljate kot osebno dopolnilno delo? Tako, da za masaže kupite vrednotnico za vsak mesec posebej in opravljate storitev. Ne bo šlo! Masaže so storitev, ki je ni na seznamu del A ali del B, ki se jih lahko opravlja kot osebno dopolnilno delo. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

PODJETNIŠKI SEMINARJI IN WEBINARJI

Bi želeli ustanoviti lastno podjetje? Potrebujete več informacij? Vabljeni na naša podjetniška izobraževanja, kjer boste zagotovo dobili potrebne informacije. Za rezervacijo termina za brezplačno registracijo podjetja pa nam pišite na [email protected]!

Informativni izračun plače

Kako lahko opravljate masaže?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Storitev masaže lahko na primer opravljate kot samostojni podjetnik (s.p.). Postopek registracije s.p. opravite na naši DATA točki SPOT Registracija, kjer vas referent vodi skozi postopek registracije in vam brezplačno pripravi dokumentacijo za ustanovitev podjetja.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Če se boste odločili za registracijo s.p., morate pred tem poznati fiksne storške, ki jih boste imeli, ko boste registrirani. Fiksni stroški pomenijo, da boste vsak mesec plačali določen znesek državi za socialne prispevke (samozaposleni v višini 401,98 evra), določen pavšal računovodji za vodenje poslovnih knjig (recimo 50,00 evrov), strošek vodenja bančnega računa (približno 20,00 evrov), morda bo mesečni strošek še najemnina prostora, kjer boste opravljali storitev masaže. Ko seštejete postavke in dobite fiksen mesečni strošek za vaš s.p., morate že vedeti koliko strank na mesec morate zmasirati, da boste pokrili stroške podjetja in vam bo ostalo dovolj denarja za življenje.

Bruto neto plača

Kakšne ugodnosti imate, če prvič odprete s.p. ?

Še vedno velja, da samostojni podjetnik, ki prvič odpira s.p., lahko prvo leto poslovanja koristi 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti prispevki 30% nižji. Torej prvo leto poslovanja bodo socialni prispevki 273,86 evra in ne 401,98 evra. Podjetnik, ki ima otroke mlajše od treh let, lahko na CSD uveljavlja krajši delovni čas zaradi starševstva in si na ta način (država mu do otrokovega 3. leta plačuje polovico prispevkov) zniža stroške prispevkov za socialno zavarovanje.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ne le masaže, tudi nabiranje borovnic in kuhanje marmelade iz njih, ter vlaganje gob, ne morete izvajati kot ODD

Na seznamu del B osebnega dopolnilnega dela, se nahajajo dela (izdelava izdelkov domače obrti, izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in se izdelujejo ročno, nabiranje gozdnih sadežev in zelišč, mletje žita, žganje apna ali oglja) za katera izvajalec sam kupi vrednotnico in te izdelke prodaja. Pomembno je, da posameznik, ki nabira gobe ve, da gobe lahko nabere in jih proda gostincu in to lahko počne kot izvajalec ODD. V kolikor pa gobe nabira, jih suši ali vlaga in bi jih želel prodajati, tega pa ne more početi več prek ODD ampak mora odpreti podjetje (npr. s.p.) in upoštevati zakonodajo s področja varne hrane.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja