Go to Top

Marčevska brezposelnost na rekordno nizki ravni!

Marčevska brezposelnost je bila rekordno nizka. Število registriranih brezposelnih v Sloveniji je drugi mesec zapored upadalo ter doseglo najnižjo raven doslej. Kaj kažejo podatki Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Marčevska brezposelnost rekordno nizka

Konec marca 2023 je bilo v evidenci na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) vpisanih 50.327 ljudi. To je 5,8 odstotka manj kot mesec prej in 16,9 odstotka kot lani marca. To tudi pomeni, da je bila marčevska brezposelnost v Sloveniji rekordno nizka.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

podjetniško svetovanje

Denarno nadomestilo za brezposelnost – kdaj mi (ne) pripada?

Na novo prijavljenih 4321 oseb

V evidenco brezposelnih se je marca na novo prijavilo 4321 oseb. To je 1,6 odstotka manj kot februarja in približno enako kot marca 2022. Od teh je bilo 411 iskalcev prve zaposlitve, 24 brezposelnih zaradi stečajev ter 748 presežnih delavcev. Brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas pa je bilo 1888, kažejo podatki Zavoda za zaposlovanje, ko je tema marčevska brezposelnost.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Marčevska brezposelnost – odjavljenih 7398 brezposelnih

Marca je zavod iz evidence odjavil 7398 brezposelnih. Od teh se je zaposlilo oz. samozaposlilo 5230 oseb. To je 14 % več kot februarja oz. 10 % manj kot marca 2022. Mimogrede, če bi se želeli tudi vi samozaposliti, lahko odprete s.p. na naši DATA točki! Za termin registracije s.p. (ali ustanovitev d.o.o.) lahko pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si. Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo sicer največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev, zidarjev, in delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah. Veliko je bilo tudi zaposlitev čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo ter komercialnih zastopnikov za prodajo. Precej brezposelnih se je zaposlilo tudi kot vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev, poslovnih sekretarjev, kuhinjskih pomočnikov ter vrtnarjev in drevesničarjev.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Marčevska brezposelnost nižja po vsej državi

Na mesečni ravni se je marčevska brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Najbolj v službi Ptuj – za 13,5 odstotka. Sledile so službe Murska Sobota (-10,2 odstotka) in Maribor (-7,0 odstotka). Na letni ravni ima še vedno največji upad območna služba Trbovlje (-25,1 odstotka), najmanjšega pa služba Novo mesto (-8,4 odstotka).

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja