Go to Top

Ležarine – nekatere banke jih z avgustom ne bodo zaračunavale!

Ležarine nekatere banke ukinjajo

Ležarine za visoka stanja na računih pravnih in fizičnih oseb bodo nekatere banke z začetkom avgusta ukinile. Kaj je razlog tega?

Odprtje s.p. hitro in enostavno opravite na naši DATA točki!

Ležarine za fizične osebe bo ukinila Deželna banka

Že sredi junija je Deželna banka Slovenije napovedala, da bo s 1. avgustom ukinila ležarine za fizične osebe, zasebnike ter društva. Takrat so tudi napovedali, da bodo ležarine za pravne osebe še ostale (do dejanskega dviga depozitne obrestne mere iz negativnega območja). Ker je do tega dejansko prišlo – ECB je dvignila obrestne mere za 0,5 odstotne točke, bodo tudi nekatere druge banke ukinile ležarine.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Tudi druge banke jih bodo ukinile

Ležarine bodo ukinili tudi pri NLB, Novi KBM ter SKB. Vse tri banke so odločitev sprejele potem, ko je svet ECB glavne obrestne mere v evrskem območju dvignil za 0,5 odstotne točke. Iz NLB so sporočili, da jih bodo s 1.8.2022 ukinili. To pomeni, da ne bodo več zaračunavali nadomestil za visoka stanja na računih in depozitnih poslih. Tudi pri Novi KBM bodo fizičnim in pravnim osebam ukinili nadomestilo za obračun ležarine. Enako odločitev so po odločitvi sveta Evropske centralne banke sprejeli pri SKB. Enako bo tudi Gorenjska banka s 1. avgustom ukinila nadomestila za visoka stanja na bančnih računih za pravne osebe.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Napoved, da bodo ležarine ukinile še preostale banke

Tudi v banki Sparkasse bodo z avgustom ukinili ležarine za pravne osebe. Za fizične osebe teh niso uvedli. Pred časom so tudi v Delavski hranilnici in Unicredit banki pred časom napovedali, da bodo v ležarine posegli takoj, ko se bo ECB odločila za umik obrestnih mer. Posamezne banke so sicer ležarine uvedle zaradi negativnih obresti v evrskem območju. Te so za visoka stanja na poslovnih računih so začele zaračunavati leta 2016. Zaračunavanje ležarin za visoka stanja na računih fizičnih oseb pa so banke začele spomladi lani.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja