Go to Top

Letna inflacija v območju evra 9,2-odstotna, v EU 10,4!

Letna inflacija v območju evra se je decembra 2022 ustavila pri 9,2 odstotka. V katerih državah so imeli najnižjo stopnjo inflacije in v kateri najvišjo? Kaj pa v Sloveniji? Kaj so pokazali podatki evropskega statističnega urada Eurostat?

Za ustanovitev podjetja pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si!

Letna inflacija v območju evra 9,2-odstotna

Evropski statistični urad Eurostat je izračunal, da je bila letna inflacija decembra lani v območju evra 9,2-odstotna. Novembra 2022 je bilo recimo 10,1-odstotna. V EU pa je bila letna inflacija 10,4-odstotna. Mesec prej je bila inflacija 11,1-odstotna.  V primerjavi z novembrom lani se je letna inflacija oz. letna stopnja inflacije lani decembra znižala v 22 državah. V treh državah je bila višja, v dveh pa je bila nespremenjena. V Sloveniji je bila decembra letna inflacija 10,8-odstotna, še kažejo podatki Eurostata. Statistični urad Republike Slovenije je sicer konec leta 2022 objavil, da je bila letna rast drobnoprodajnih cen (oz. inflacija v 2022) v Sloveniji 10,3-odstotna.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Kje je bila letna inflacija najnižja in kje najvišja?

Najnižje stopnje inflacije so imele naslednje države EU:

  • Španija (5,5 odstotka),
  • Luksemburg (6,2 odstotka) in
  • Francija (6,7 odstotka).

Najbolj pa so cene narasle na Madžarskem (za 25 %), v Latviji (20,7 %) ter v Litvi (za 20 %). Za primerjavo decembra 2021 je bila letna inflacija oz. letna stopnje inflacije v EU 5,3-odstotna. V območju evra pa je bila ta 5-odstotna.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj je najbolj prispevalo k letni stopnji inflacije?

Da je bila letna inflacija oz. letna stopnja inflacije tako visoka so k rasti cen življenjskih potrebščin decembra lani najbolj vplivale cene živil, alkoholni pijač in tobačnih izdelkov. Te so k letni stopnji inflacije prispevale 2,88 odstotne točke. Sledili so energenti (2,79 odstotne točke), storitve (1,83 odstotne točke) ter industrijski proizvodi brez energentov. Ti so k letni inflaciji prispevali 1,70 odstotne točke).

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja