Go to Top

Kuhar se z vsakim svojim korakom izobražuje in nadgrajuje svoje znanje, zakaj ne tudi kot podjetnik?

Kuhar z vsakim svojim korakom nadgrajuje svoje znanje, zakaj ne tudi kot podjetnik?

Tudi kuhar lahko svoje delo opravlja preko registriranega s.p.-ja in postopek registracije tega je pri nas izredno enostaven in brezplačen. Obstajajo pa vsekakor pogoji za opravljanje dela kuharja in te Vam bomo predstavili. V kolikor si morate za registracijo s.p.-ja urediti še delovno dovoljenje si preberite naš sestavek o ustanovitvi podjetja s strani tujca.

Informativni izračun dohodnine

Registracija dejavnosti primerne obratu

Kuhar se z vsakim svojim korakom izobražuje in nadgrajuje svoje znanje, zakaj ne tudi kot podjetnik?Za dejavnosti, ki jih opravlja kuhar, ni ene same klasifikacije, ki bi jo registrirali. Registrirati je potrebno gostinsko dejavnost primerno obratu v katerem bo kuhar kuhal. Tako bo v restavraciji, piceriji ali gostilni registriral dejavnost »Restavracije in gostilne« (SKD 56.101). V kolikor bo to okrepčevalnica pa Okrepčevalnice in podobni obrati (SKD 56.102). Za kuharja, ki bo pripravljal hitro pripravljenih jedi na stojnicah, kioskih in podobnih začasnih objektih bo zanj primerna »Začasni gostinski obrati« (SKD 56.104), med tem ko priprava in strežba v prostorih naročnika zahteva »Priložnostna priprava in dostava jedi« (SKD 56.210). T.i. »catering« je zajet znotraj »Druga oskrba z jedmi« (SKD 56.290).

Kako je z izobrazbo?

Poklic zahteva najmanj srednjo poklicno izobrazbo za kuharja, tudi za delo kot vajenec. Kuhar industrijsko pripravljenih jedi je poklic, za katerega se zahteva srednja poklicna šola živilske usmeritve.

Informativni izračun plače

Kaj pa »ladijski kuhar«?

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Za opravljanje svojega dela mora ladijski kuhar izpolniti še niz drugih pogojev, med drugimi so to starost vsaj 18 let. Izpolnjevati mora tudi pogoje glede plovbne dobe in v tem primeru mora posameznik imeti opravljenih šest mesecev v ladijski kuhinji. Zahtevana izobrazba v tem primeru je srednja poklicna izobrazba po izobraževalnem programu kuhar ali usposabljanje v skladu s Smernicami ILO o usposabljanju ladijskega kuharja. Ostale zahteve ureja Uredba o pooblastilih pomorščakov.

 

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja