Go to Top

Kršitve pri izplačilu regresa – inšpektorji odkrili več kot 100!

Kršitve pri izplačilu regresa

Kršitve pri izplačilu regresa ugotavlja Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Kakšne kršitve pri izplačilu regresa so ugotovili? Mimogrede, če imate dileme glede regresa ali druga delovnopravna vprašanja se lahko dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja z našimi pravnimi svetovalci. Za termin svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

Inšpektorat za delo opravlja nadzore pri izplačilih regresa

Inšpektorat je z začetkom julija začel izvajati poostren nadzor glede izplačil regresa za leto 2022. Do sredine meseca je bilo opravljenih 479 nadzorov pri manjših in tudi večjih delodajalcih. Kršitve pri izplačilu regresa so številčne – do 13.7. jih je bilo ugotovljenih več kot 100. Nadzor inšpektorat izvaja v sodelovanju s Finančno upravo RS. Pri nadzoru preverja prejete prijave, prav tako pa si pomaga s podatki Fursa o delodajalcih, ki niso oddali iREK obrazca za izplačilo regresa.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Kršitve pri izplačilu regresa – zamuda pri izplačilu

Skoraj polovica ugotovljenih kršitev se nanaša na izplačilo zakonskega roka. Regres 2022 je moral namreč biti izplačan do 1.7.2022. Kršitve pri izplačilu regresa se v večini primerov nanašajo na to, da delodajalci regres izplačujejo z zamudo ter tudi v več delih. Velikokrat pa se sklicujejo na likvidnostne težave. V primeru nelikvidnosti delodajalca je sicer možno regres izplačati najpozneje do 1. novembra. A to le v primeru, če to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Preberite tudi – Koliko znašajo s.p. prispevki za leto 2022?

Za kršitve pri izplačilu regresa so predvidene globe!

Več o tem, kaj storiti v primeru neizplačila regresa, smo pisali v tem članku. Če delodajalec regresa ne izplača, pa je v ZDR-1 določena globa od 3000 do 20000 evrov za pravno osebo. Za odgovorno osebo delodajalca pravne osebe pa je predvidena globa od 450 do 2000 evrov. Delodajalec je moral delavcu, ki je zaposlen celo leto in ima pravico do dopusta, do 1. julija 2022 izplačati regres najmanj v višini minimalne plače. V kolikor delavec ni zaposlen celo koledarsko leto, ima pravico do sorazmernega deleža regresa.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja