Go to Top

Kršitve intelektualne lastnine se množično pojavljajo tudi s.p.-jem !

Kršitve intelektualne lastnine so vedno bolj pogoste tudi v segmentu mikro, majhnih in srednjih podjetij. Razlogi za to verjetno tičijo v globalizaciji gospodarstva in tudi spletni povezanosti. Prav kršitve intelektualne lastnine so tiste, ki zmanjšajo verjetnost preživetja majhnih in srednjih podjetij za tretjino!

S.p ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kršitve intelektualne lastnine predstavljajo veliko tveganje za dobičkonosnost in preživetje s.p.-jev in drugih majhnih podjetij!

Po analizi Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) kršitve intelektualne lastnine predstavljajo veliko tveganje za dobičkonosnost in preživetje malih in srednje velikih podjetij. Verjetnost preživetja po petih letih takšnega majhnega podjetja, kateremu intelektualna pravica je bila kršena, se zmanjša za 34 %! Takšno zmanjšanje verjetnosti preživetja najbolj občutijo prav neodvisna majhna podjetja in samostojni podjetniki, ki niso del velike podjetniške skupine. Čeprav je pri tej analizi Urada najbolj izpostavljena kršitve intelektualne lastnine kot so patenti, poznamo še druge oblike intelektualne lastnine, kot so npr. blagovne znamke. Tudi te nenazadnje signifikantno doprinesejo k končnemu poslovnemu rezultatu!

V kolikor bi potrebovali pravno svetovanje iz področja intelektualne lastnine nas za ponudbo kontaktirajte preko telefona 01 600 1530 ali na data@data.si!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kršitve intelektualne lastnine, kot je ponarejanje, predstavljajo največji izziv!

Najpogosteje se ponarejanje pojavi pri izdelkih, kot so električni stroji in elektronika, oblačila, parfumi in kozmetika ter igrače in igre. Tu tudi največkrat pride do vprašanja doseganja varnostnih standardov in ogrožanje zdravja in varnosti potrošnikov.

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

pravno svetovanje

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Globalizacija kršitve intelektualne lastnine še pospeši!

Globalizirano gospodarstvo temelji na inovacijah in zaščita teh inovacij je lahko težavna. Mikro, majhnim in srednjim podjetjem predvsem primanjkuje sredstev za efektivno spremljanje in učinkovito preprečevanje tveganja kršitve intelektualne lastnine.

Ti podatki so relevantni za vsa podjetja v Evropi nasploh in ne le za podjetja v Sloveniji. Med mikro, majhnimi in srednjimi podjetji v Evropi, jih ima le 9 % registriran patent, blagovno znamko ali dizajn.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Za morebitne kršitve intelektualne lastnine se je potrebno pripraviti in zaščititi lastnino in blagovne znamke!

Analiza urada je pokazala da je statistično moč dokazati, da imajo podjetja, ki so utrpela kršitve intelektualne lastnine v obliki kršitve blagovne znamke, tudi nižjo možnost preživetja na trgu. Pri podjetju DATA d.o.o. vam lahko pomagamo pri postopku preverjanja originalnosti blagovne znamke in pri prijavi za zašito le-te! Obrnite se na nas prek telefona 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja