Go to Top

Krediti – po novem do kredita več Slovencev?

Krediti – bodo po novem bolj dostopni? Državni zbor je namreč nedavno sprejel dopolnitev zakona o makrobonitetnem nadzoru finančnega sistema. Ali to za potrošnike pomeni, da bodo krediti bolj dostopni?

Koliko bo znašala vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

Po novem krediti lažje dostopni?

Novela za potrošnike prinaša večjo dostopnost do kreditov. Banke Slovenije bo namreč makrobonitente ukrepe na področju omejevanja kreditiranja prebivalstva določala tako, da nanje vsakokratna sprememba minimalne plače ne bo več vplivala. Krediti oz. dostop do njih je bil do sedaj problematičen. Banka Slovenije je 2019 sprejela sklep omejitve kreditiranje potrošnikov. To je pomenilo, da je moralo posamezniku po plačilu mesečnega obroka kredita ostati 76 % minimalne plače. Krediti oz. kreditna sposobnost prebivalstva je tako bila odvisna od višine minimalne plače. Ta se enkrat letno (januarja) uskladi (najmanj) z rastjo cen življenjskih potrebščin. Krediti so tako po trenutni zakonodaji možni za posameznike, ki jim po plačilu mesečnih obrokov kredita na bančnem računu ostane 914,55 evra. Tistim, ki preživljajo vzdrževane družinske člane, pa mora ostati še skoraj 250 evrov več.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki!

računovodsko svetovanje

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Prišlo bo do spremembe

Že odkar so se uveljavili ti ukrepi so banke opozarjale, da krediti niso dostopni za prebivalstvo. Po novi zakonodaji, Banka Slovenije pri določitvi zneska, ki mora posamezniku ostati po plačilu obroka kreditov, ne bo več odvisna od višine minimalne plače. BS tudi ne bo omejena na zakon o izvršbi in zavarovanju. A kljub vsemu to ne pomeni avtomatične sprostitve omejitev kreditiranja. Ima pa Banka Slovenije sedaj bolj jasno pravno podlago, da bo lahko ukrepe za kreditiranje prebivalstva sprejemala bolj neodvisno.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Krediti – kako bo po novem določili, kdo lahko dobi kredit?

Za koga bodo krediti sedaj dostopni, bo odločal odbor za finančno stabilnost. Ta je v Sloveniji pristojen za oblikovanje makrobonitetne politike. Odbor bo zdaj na podlagi lastnih analiz določil znesek, ki mora posamezniku ostati po plačilu vseh obrokov kredita. Ta se bo novem lahko določal tudi na podlagi ocene življenjskih stroškov. Z novelo zakona se odpravlja nejasnosti glede vezanosti Banke Slovenije na določbe predpisov s področja izvršbe in zavarovanja. Se pa ne posega v položaj kreditojemalca v primeru izvršbe zaradi neplačevanja kreditnih obveznosti. Banka Slovenije bo še naprej sprejemala takšne makrobonitene ukrepe, za katere bo ocenila, da so najprimernejši za slovenski bančni sistem, zadolženost prebivalstva in širšo finančno stabilnost.  Ali to pomeni, da bodo krediti oz. posojila za prebivalce bolj dostopni?

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja