Go to Top

Koriščenje očetovskega dopusta po novem

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo vprašali, kako bo potekalo koriščenje očetovskega dopusta po novem. Pojasnili so, da bodo morali očetje v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemih (ZSDP-1) koristiti dodatne dneve plačanega očetovskega dopusta porabiti v strnjenem nizu.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ste novopečeni samostojni podjetnik in poslujete na podlagi normiranih odhodkov ali pa nameravate to kmalu postati? Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili z vsemi obveznostmi, ki vas čakajo pri poslovanju.

Več informacij

Koriščenje očetovskega dopusta v skladu z novimi pravili

Kot smo že pisali v prispevkih Očetovski dopust daljši za pet dni in Nova razlaga ministrstva za dodatni plačani očetovski dopust se je zaradi spremembe zakonodaje plačani očetovski dopust letos iz 15 podaljšal na 20 dni, prihodnje leto in v letu 2018 pa se bo še dvakrat po pet dni.

  1. Prvih petnajst dni lahko očetje koristijo do izteka otrokovega šestega meseca starosti, v skladu z že omenjenim zakonom, lahko te dneve izrabijo po dnevih, vendar se jim v tem primeru prizna le 70 odstotkov vseh dnevov (10,5 dni).
  2. Dodatnih pet dni letos ter leta 2017 še pet in leta 2018 še pet (skupaj 15) pa lahko očetje izkoristijo po koncu starševskega dopusta in najkasneje do konca prvega razreda otroka. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bodo očetje tovrstni dopust morali koristit v enem kosu oziroma zaporedju.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

To pomeni, da se dnevi očetovskega dopusta ne bodo poljubno razdeljevali na dele, temveč bodo morali očetje v letošnjem letu koristiti očetovski dopust v trajanju pet koledarskih dni. V prihodnjem letu bodo imeli očetje možnost koriščenja očetovskega dopusta v trajanju 10, v letu 2018 pa skupaj že 15 koledarskih dni.

koriščenje očetovskega dopusta

Neplačan dopust se je lahko koristil po dnevih

Neplačani dopust – letos ga bo 50 dni, prihodnje leto 25, še leto kasneje pa nič več – lahko oziroma so lahko očetje koristili ali v strnjenem nizu  koledarski dnevi ali po posameznih dnevih. Prav ta neplačani dopust bo zdaj namreč pričel nadomeščati plačani dopust. Kot pojasnjujejo na MDDSZ, ga lahko »koristijo po dnevih, pri čemer se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 odstotkov pripadajočih koledarskih dni«. V letošnjem letu to pomeni 50 koledarskih dni neplačanega očetovskega dopusta oziroma  35 delovnih dni, če se očetje odločijo za koriščenje v strnjenem nizu. Če  odločijo za koriščenje očetovskega dopusta po posameznih dnevih, pa lahko očetje, ki imajo otroke do tretjega leta starosti, izkoristijo 35 dni.

izobraževanje

Kako pristopiti k izdelavi dobre spletne strani

Danes se za spletno stran podjetja odločajo tako mikro kot majhna podjetja. Če še niste med njimi, se nam pridružite na seminarju, kjer vas bomo seznanili s prednostmi spletne podobe podjetja za učinkovito in predvsem dolgoročno poslovanje.

Več informacij

Pri plačanem očetovskem dopustu država očetom izplača očetovsko nadomestilo 90 odstotkov njihove neto plače, pri neplačanem dopustu pa le prispevke za socialna zavarovanja od minimalne plače.

Podrobnosti glede očetovskega dopusta

Vas zanima več o očetovskem dopustu? Preberite si naslednje prispevke:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja