Go to Top

Koriščenje lanskega dopusta

Pravico do letnega dopusta določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Določeno število dni dopusta se lahko prenese tudi v naslednje koledarsko leto, in sicer z možnostjo izrabe do 30. junija oziroma do 31. decembra. Kakšna so torej pravila za koriščenje lanskega dopusta?

>>> Razmišljate o dodatnem zaslužku? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Pri nas pa lahko ob pomoči strokovnjakov opravite tudi postopek za ustanovitev podjetja.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Do 31. marca so delodajalci svojim zaposlenim odmerili letni dopust za letošnje koledarsko leto. Nekateri delavci so prihranili še kakšen dan lanskega dopusta, ki pa ga morajo, razen izjemoma, porabiti do konca junija.

>>> Kako ravnati, če o številu dni letnega dopusta niste bili obveščeni, smo pojasnili v prispevku Obvestilo o odmeri letnega dopusta – ga (še) niste prejeli?.

Koriščenje lanskega dopusta po ZDR-1

Pravila za koriščenje dopusta, ki jih določa ZDR-1, so naslednja. Letni dopust se izrablja le v delovnih dnevih in ne po urah. Delavec ga lahko porabi v več delih, vendar pa mora en del trajati najmanj dva tedna. V skladu z zakonom mora delavec v koledarskem letu porabiti vsaj dva tedna dopusta. Preostanek pa v dogovoru z delodajalcem lahko koristi do 30. junija naslednjega leta. V primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi za določen čas pa je treba način izrabe letnega dopusta določiti v pogodbi o zaposlitvi (31. člen ZDR-1).

>>> Neplačan dopust – kakšna so pravila?

Pomembni so tudi interni akti delodajalca

koriščenje lanskega dopustaV kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi je lahko določeno, da v naslednje koledarsko leto delavec lahko prenese manj ali več dni dopusta, kot je določeno v ZDR-1. ZDR-1 namreč govori le o minimalnem številu dni letnega dopusta, ki ga mora delavec izkoristiti v tekočem koledarskem letu.

Tako ni v nasprotju z zakonom, če delodajalec v svojih aktih določi, da morajo vsi delavci izrabiti ves svoj letni dopust v tekočem koledarskem letu ali da lahko v naslednje koledarsko leto prenesejo denimo le dva dneva letnega dopusta.

>>> Če glede odmere dopusta in njegovega koriščenja potrebujete konkreten nasvet, vam nudimo pravno svetovanje.

Koriščenje lanskega dopusta do 31. decembra

Izjemoma ZDR-1 dovoljuje koriščenje lanskega dopusta do 31. decembra. In sicer v primeru, če v lanskem letu oziroma do 30. junija tekočega leta delavec ni mogel izrabiti dopusta zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka.

Natančneje pa smo primere, v katerih je koriščenje lanskega dopusta možno do 31. decembra 2018, pojasnili v prispevku Lanski letni dopust lahko porabite le še do konca junija.

>>> Samozaposleni si svoje obveznosti in dela proste dneve lahko razporejajo bolj svobodno. Katere so še druge prednosti samozaposlitve, izveste na brezplačnem izobraževanju Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja