Go to Top

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo spet sprejeta po štirih letih

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo je bila marca 2023 spet sprejeta po štirih letih. Sklenili sta jo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in pa Sindikat obrti in podjetništva Slovenije, pri čemer sta obe strani izrazile zadovoljstvo z dogovorom. Kakšne spremembe pa prinaša nova kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo?

Informativni izračun plače

Kaj se je zgodilo z nekdanjo verzijo?

Nekdanja verzija kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo je bila najstarejša kolektivna pogodba za zasebni sektor v Sloveniji. Sprejeta leta 1971, je s spremembami ta kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo delovala vse do leta 2018. V času od leta 2019 do letos, ker kolektivne pogodbe ni bilo, so z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije ustvarili notranji pravilnik o delovnih razmerjih. Ta je služil osnovnim potrebam, medtem ko so se pogajalski partnerji preteklo leto in pol dogovarjali o novi kolektivni pogodbi.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo – kakšne spremembe prinaša?

Nova pogodba pokriva 43 dejavnosti v katerih je po uradnih ocenah zaposlenih 140.000 oseb. Pogodba pokriva delodajalce, člane združenja, delavce pri njih, agencijske delavce pa tudi študente in dijake.

Spremembe, ki jih prinaša nova kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo med drugim novo najnižjo plačo – za 174 ur dela bo najnižja plača 754 evrov. Nova kolektivna pogodba tudi določa, da se bo najnižja plača vsako leto januarja uskladila z inflacijo, ko pa bodo objavljeni najnovejši statistični podatki pa še s polovico letne rasti BDP.

Druge spremembe, ki jih prinaša nova kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo vključujejo tudi:

  • Regres, ki bo najmanj v višini minimalne plače
  • Najkrajši odpovedni rok je sedaj 60 dni
  • Novosti od disciplinski in odškodninski odgovornosti delavca
  • Določbe glede trpinčenja na delovnem mestu
  • Več prožnosti pri sklepanju pogodb za določen čas
  • Itd.

Če potrebujete pomoč pri razumevanju nove kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo bi vam naši podjetniški svetovalci z veseljem pomagali! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja