Go to Top

Kilometrina 2019: v kolikšnem znesku in pod kakšnimi pogoji?

Kilometrina 2019 je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki lahko pomaga pri odločitvi ali se zaposliti v javnem ali zasebnem sektorju. Gre za obračun potnih stroškov, ki jih mora delodajalec povrniti delavcu.

Informativni izračun dohodnine

Poleg plače, morajo delodajalci delavcem povrniti tudi potne stroške. Ali kot delodajalec poznate svoje obveznosti glede povračil stroškov v zvezi z delom? Ste seznanjeni, katere interne akte in s kakšno vsebino mora Vaše podjetje imeti? Potrebujete pomoč pri obračunu in izplačilu potnih stroškov zaposlenim?

Kilometrina 2019 urejena v Zakonu o delovnih razmerjih

Kilometrino obravnava in ureja Zakon o delovnih razmerjih. Skladno s slednjim mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov v zvezi z delom, kamor spadajo tudi potni stroški. Delavcu morajo biti povrnjeni tudi stroški iz službenih potovanj.

Kilometrina 2019 v javnem sektorju

V javnem sektorju zaposlenemu pripada povračilo stroškov prevoza na in iz dela glede na oddaljenost delovnega mesta od kraja prebivališča, kadar ta razdalja znaša več kot 2 kilometra. Delodajalec mora zaposlenemu povrniti strošek poti v službo v višini stroškov prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. V primeru, da zaposleni nima možnosti prevoza z javnim prevozom se mu priznava kilometrina v višini 8 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov. Kilometrina 2019 seveda niha, saj se spreminja skladno s spremembami cen bencina.

Koliko znaša kilometrina 2019 v javnem sektorju? Od 19. 11. 2019 velja cena 0,19 evra na kilometer.

Kilometrina 2019 v zasebnem sektorju

Povračila in obračun stroškov v zasebnem sektorju določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.
Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog? Zaposlenim v zasebnem sektorju pripada povračilo potnih stroškov, kadar je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od njihovega običajnega prebivališča:

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

  • stalno ali začasno prebivališče: upošteva se tisto, ki je najbližje mestu opravljanja dela.
  • drugo prebivališče: običajno prebivališče se upošteva, če se delavec na mesto opravljanja dela od tam vozi vsaj štirikrat na teden.

Tudi za zaposlene v zasebnem sektorju velja, da se povračilo stroškov za prevoz na in iz dela ne šteje v davčno osnovo.

Kriterij za določanje bližine so cestne povezave, izražene v kilometrih.

Kadar delavec iz utemeljenih prevozov ne uporablja javnega prometa dobi povračilo za vsak polni kilometer razdalje med bivališčem in mestom opravljanja dela. Tako v javnem sektorju tudi v zasebnem kilometrina 2019 znaša 0,19 evra na kilometer. Slovenska zakonodaja sicer zasebnim delodajalcem ne predpisuje višine povračil potnih stroškov kot to velja za zaposlene v javnem sektorju. Višina povračila in obračun potnih stroškov v zasebnem sektorju sta odvisna od drugih določil. V prvi vrsti od kolektivne pogodbe, ki velja za vašo dejavnost, ali internega pravilnika vašega delodajalca.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kilometrina 2019 na službenem potovanju

Za prevoz na službenem potovanju veljajo posebna pravila povračila teh stroškov pa se prav tako ne prištevajo v davčno osnovo. To velja do višine dejanskih stroškov za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi ali za najem osebnega avtomobila. Če pa na službenem potovanju uporabljate svoje prevozno sredstvo, to velja do 30 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina 95 oktanov.

Kilometrina 2019 za stroške na službenem potovanju od 19. 11. 2019 znaša 0,37 evra na prevožen kilometer.

Vsi prevozi na službenem potovanju morajo biti ustrezno dokumentirani s potnimi nalogi, dokazili in računi. Potni nalog mora vsebovati odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza. Pazite, da bodo vsa dokazila ustrezna, sicer se kilometrina ne bo štela v davčno osnovo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Zdravniški pregled za službo: kdaj ga je potrebno opraviti?
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Komentarjev (8)

  • Milka Novak 20. Decembra 2019 - 11:10 Odgovori

    Kje pa je vir za te podatke? Na nobeni drugi strani ni objavljene kilometrine za 0,19 oz. 0,39?

    • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 11:45 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Slovenska zakonodaja sicer zasebnim delodajalcem ne predpisuje višine povračil potnih stroškov kot to velja za zaposlene v javnem sektorju. Višina povračila in obračun potnih stroškov v zasebnem sektorju sta odvisna od drugih določil. V prvi vrsti od kolektivne pogodbe, ki velja za vašo dejavnost, ali internega pravilnika vašega delodajalca.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Tina Margan Lužar 15. Januarja 2020 - 21:17 Odgovori

    Pozdravljeni, mene pa zanima, če je kilometrina, ki jo delavec prejme, res obdavčena? Lp

    • Tjasa Dobnik 16. Januarja 2020 - 8:06 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za povpraševanje. Kilometrina do zneska, ki je določen z Uredbo ni obdavčena.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Bina bina 13. Februarja 2020 - 22:42 Odgovori

    mene pa zanima kaj spada pod to “nimaš moznost javnega prevoza”

    • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 15:10 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje, ki pa ga žal ne razumemo prav dobro. Predvidevamo, da imate v mislih takšno oddaljenost od avtobusnih in železniških povezav, ki niso več smotrne.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Matevž Amon 27. Februarja 2020 - 19:19 Odgovori

    Pozdravljeni! Zanima me ali mi pripada izplačilo potnih stroškov, ce med tednom prebivam na začasnem naslovu in med vikendom na stalnem naslovu? Se pravi, da se mi pripada izplačilo potnih stroškov 2x tedensko na stalni naslov. Lp.

    • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 15:08 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Izplačilo potnih stroškov je vezano na en (1) naslov, katerega sporočite delodajalcu. V kolikor bi potrebovali podrobnejše, bolj specifične informacije vas vabim na svetovanje pri našem strokovnjaku. Cena svetovanja je 100,00 EUR (brez DDV), lahko pa se udeležite tudi katerega izmed naših seminarjev.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja