Go to Top

Kakšna je primerna temperatura zraka v delovnih prostorih pozimi?

Veste, kakšna je primerna temperatura zraka v delovnih prostorih pozimi? Priporočljiva oziroma optimalna naj bi bila po nekaterih izračunih 22 stopinj Celzija.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Ali mora samostojni podjetnik nujno opraviti usposabljanje iz varstva pri delu?

Več informacij

Temperatura zraka v delovnih prostorih je eden od dejavnikov, ki jih mora delodajalec z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja delavcev upoštevati tako pri načrtovanju in opremljanju delovnih mest kot tudi pri njihovem vzdrževanju, pišejo na Inšpektoratu RS za delo (IRSD).

Prijava na usposabljanje

primerna temperatura zraka v delovnih prostorihPravilnik najnižje temperature ne določa

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa višine glede temperatur na delovnih mestih. Med drugim določa, da mora delodajalec v delovnih prostorih med delovnim časom (tudi v zimskem obdobju) zagotoviti takšno temperaturo zraka, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in glede na fizične obremenitve.

Izjema so hladilnice, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Pravilnik ne določa najnižjih dopustnih temperatur, določa pa, da se pri zagotavljanju ustrezne temperature zraka v delovnih prostorih upoštevajo standardi za toplotno udobje.

Prijava na usposabljanje

Optimalna višina zraka v pisarni

Pred časom smo pisali, da na IRSD največ vprašanj dobijo prav glede najnižjih, še dovoljenih temperatur zraka. Najnižja še sprejemljiva temperatura v prostoru, ki bi zagotavljala ustrezno toplotno udobje, bi bila z upoštevanjem vrednosti predhodno omenjenih dejavnikov (katerih, preverite Temperatura na delovnem mestu: vam je kaj vroče?), 20 stopinj Celzija, priporočljiva oziroma optimalna pa 22 stopinj Celzija.

Delodajalec mora tako oceniti raven oz. stopnjo tveganja v zvezi z nevarnostmi, ki se pojavljajo pri delu in so povezani tudi z neugodnimi vremenskimi pogoji ter določiti potrebne ukrepe za preprečevanje in zmanjševanje teh tveganj. Več: Že poznate spletno orodje za oceno tveganja?

Več podrobnosti si lahko preberete v dokumentu Da delavce pri delu v delovnih prostorih ne bo zeblo.

Prijava na usposabljanje

Morda vas zanima tudi:

Vir: Inšpektorat RS za delo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja