Go to Top

Kako zadržati delavce v podjetju? Kaj jim lahko ponudite?

Kako zadržati delavce v podjetju? To je pogosto vprašanje, ki si ga zastavlja veliko podjetij. Kaj lahko storijo, da jim zaposleni, v katere vlagajo, ne zbežijo k drugim delodajalcem? Če se podjetje sooča z visoko fluktuacijo delavcev, je mogoče čas za ukrepe. Spodaj je nanizanih nekaj idej.

Mimogrede – bi želeli ustanoviti podjetje? Pri tem vam lahko pomagamo! Vodimo vas lahko skozi pripravo, sam postopek registracije, pa tudi skozi vaše obveznosti, s katerimi se morate spopasti kot novopečeni podjetnik. Pišete nam lahko na data@data.si ali pokličete na telefonsko številko 01/600-1530.

Registrirajte podjetje brezplačno!

Finančna motivacija

V današnjih časih je dobra in primerna plača skoraj zagotovo na prvem mestu. Delodajalec lažje zadrži kader, če v svoji panogi ne ponuja najnižjih plač. Je pa seveda treba s plačami tudi slediti dogajanju v družbi (npr. inflacija). Če se v podjetju sprašujete, kako zadržati delavce, so mogoče rešitev tudi nagrade ali pa dodatna finančna stimulacija glede na kakovost opravljenega dela. Vsekakor je več možnosti, da zaposleni ostane pri delodajalcu, če je vsako dodatno opravljeno delo posebej plačano.

Informativni izračun plače

Kako zadržati delavce v podjetju, ko ni denarja za visoke plače?

Plača je pomembna, a še zdaleč ni vse! Kolikokrat je mogoče slišati delavca, ki reče: “Tukaj zaslužim manj kot v prejšnji službi, a se počutim veliko bolje”. Splošno zadovoljstvo v podjetju in odnosi v kolektivu so namreč izjemno pomembni. Če ti niso dobri, bodo zaposleni odhajali tudi, če bo imeli visoke plače. Kako torej zadržati delavce? Vsekakor pomagajo pohvale. Zaposlenim je potrebno jasno povedati, da cenite njihovo delo in ste z njimi zadovoljni. Za njih se je potrebno vzeti čas in jim prisluhniti. Zaposlenim je treba pokazati tudi, da vas skrbi za njihovo zdravje. Spodbujati jih potrebno k zdravi prehrani, gibanju, odmorom. Lahko jim ponudite tudi brezplačno sadje, brezalkoholno pijačo ali prostor, kjer si v miru pripravijo malico.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Kilometrina 2023

Preverite obremenjenost delavca!

Delodajalec si mora ustvariti realno sliko o tem, kaj lahko zaposleni naredi v njegovem delovnem času. V kolikor bo delavec preobremenjen, bo začel razmišljati o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Če je potrebno, skupaj z delavcem iščite rešitve. Ali potrebuje dodatno usposabljanje ali boljše orodje? Je mogoče del njegovih nalog avtomatizirati? Pri tem prisluhnite tudi idejam samih delavcev, ki se z dotičnimi nalogami dnevno ukvarjajo.

Zanesljiv računovodski servis

Fleksibilnost glede delovnega časa in odmora

Delo na daljavo in prilagodljivi urniki so za delavce še posebej zanimivi. Še posebno za tiste, ki se skušajo usklajevati družinske in službene obveznosti. Razumljivo je, da možnost dela od doma in fleksibilni urniki zelo zavisijo od narave dela. A tudi tam, kjer je fizična prisotnost delavcev nujna, imate opcije. Razmislite lahko recimo o tem, kako urediti lažjo menjavo delovnih izmen ali sistem koriščenja prostih dni. Če le lahko, jim ponudite tudi prilagodljivost pri odmoru. Nekaterim ogromno pomeni, če si za odmor vzamejo kako minuto več in gredo pojest konkretno kosilo v bližini podjetja. In za to so takoj  pripravljeni podaljšati čas, ko ostanejo tisti dan na delu.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kako zadržati delavce, ki so še posebej talentirani?

Delavci, ki izražajo visok potencial, so zlata vredni. A takim se še hitreje ponudijo dobre priložnosti v drugih podjetjih. Take delavce pogosto motivirajo jasne možnosti napredovanja. Dobrodošla je tudi možnost dela na drugih oddelkih, kjer se bodo lahko naprej karierno razvijali. Če ima veliko idej, mu skušajte zagotoviti določen in čas in manevrski prostor za preizkušanje le-teh. Seveda v mejah, ki jih dopušča vaša trenutna situacija in vaš posel.

Dodatek do minimalne plače

Nimate več idej?

Kaj je še pomembno, ko se sprašujete, kako zadržati delavca? Delodajalcu ni potrebno samemu tuhtati, kako zadržati kader. Naj vpraša kar delavce same! Kaj jim je v podjetju všeč in kaj ne? Kaj jih posebej bremeni ali skrbi? Kaj bi lahko spremenili, če bi lahko? Pri tem je potrebno vedeti, da bo marsikomu težko odkrito povedati, kaj si želi. Razmislite o možnosti, da delavci želje izrazijo tudi anonimno. Veliko jim bo pomenilo, če jih boste povabili k skupnemu iskanju rešitev. Četudi se bo izkazalo, da jih ta trenutek ni mogoče uveljaviti!

V kolikor imate še kakšne ideje možnosti uveljavljanja ugodnosti za zaposlene, pa niste prepričani, da so pravno vzdržne? Preverite pri naših pravnih svetovalcih. Za termin svetovanja lahko pišete na data@data.si ali pokličete na telefonsko številko 01/600-1530.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja