Go to Top

Kako postati samostojni novinar?

Samostojni novinar je novinar, ki svojo dejavnost opravlja kot samostojen poklic, kot edino dejavnost oziroma kot glavni poklic. To pomeni, da ob statusu samostojnega novinarstva niste v delovnem razmerju (za več kot polovični delovni čas) oziroma ne opravljate druge samostojne poklicne dejavnosti.  Zaradi tega tudi podpišete izjavo, ki jo morate predložiti ob vpisu v razvid.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Če pri opravljanju dejavnosti nimate visokih stroškov, se vam splača biti normiranec. Več o tem, kdo to lahko postane ter kakšne obveznosti status prinaša, izveste na seminarju.

Več informacij

Statusa samostojnega novinarja in samostojnega podjetnika nista združljiva, saj gre za zakonsko nezdružljivost statusov. To pomeni, da se mora fizična oseba, ki opravlja dejavnost, pred vpisom v poslovni register odločiti, ali bo imela svojo dejavnost v register dejavnosti  vpisana kot status samostojnega novinarja ali samostojnega podjetnika.

Prijava na izobraževanje

Status: samostojni novinar

Status samostojnega novinarja se pridobi z vpisom v Razvid samostojnih novinarjev, ki temelji na podlagi Zakona o medijih in Uredbe o postopku in podrobnejših merilih za pridobitev statusa samostojnega novinarja in za vodenje razvida kot javne knjige.

samostojni novinarDa se lahko v razvid vpišete, morate izpolnjevati naslednje pogoje:

  • imate izkaz o aktivnem znanju slovenskega jezika, če niste državljan Republike Slovenije;
  • opravljate novinarsko dejavnost kot edini ali glavni poklic;
  • imate dokazila o objavah v medijih, ki so vpisani v razvid iz 12. člena Zakona o medijih (ZMed) (kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja velja vsaj 20 kopij ali posnetkov člankov, reportaž, intervjujev in drugih novinarskih zvrsti, ki so bili objavljeni pod predlagateljevim imenom);
  • vam ni s pravnomočno sodno odločbo prepovedano opravljanje novinarske dejavnosti.

Samostojni novinar dejavnost opravlja kot samostojen poklic, kot glavni poklic.

Klikni in deli

Če si želite pridobiti status samostojnega novinarja, pa si morate pridobiti tudi predhodno mnenje registrirane strokovne organizacije novinarjev. Za registrirano strokovno organizacijo novinarjev šteje reprezentativna strokovna organizacija novinarjev, v katero je včlanjenih najmanj 100 novinarjev ali drugih avtorjev medijskih prispevkov.

Potrebujete računovodsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

S statusom samostojnega novinarja lahko svojo dejavnost opravljate s polnim ali s polovičnim delovnim časom.

Sorodni članki:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja