Go to Top

Kako lahko prodajate zunaj prodajaln?

Če ste ustrezno statusno organizirani vas bo morda zanimalo, kako lahko vaše izdelke prodajate zunaj prodajaln, denimo na stojnicah, v prodajnih avtomatih in podobno.

prednosti_slabosti_samozaposlitve hobi Abeceda poslovanja

Prijava na brezplačno izobraževanje Zasluži denar s hobijem in idejo

Pisali smo že o tem, katerim pogojem morate urediti, če vas mika prodaja na stojnici. Z vidika nadzora tržne inšpekcije mora biti oseba, ki na stojnici prodaja denimo lastna umetniška dela, ustrezno statusno organizirana.

 Ali lahko prodajate zunaj prodajaln samozaposleni v kulturi, s. p.-ji, osebe, ki imajo priglašeno ODD?

prodajate zunaj prodajalnKdor je vpisan pri registrskem organu (ministrstvo, pristojno za kulturo) kot samozaposleni v kulturi za dejavnost 90.030 Umetniško ustvarjanje, lahko prodaja svoje lastne izdelke na premični stojnici, če si pridobi soglasje v skladu z določili 6. člena Zakona o trgovini (ZT-1).

Prijava na brezplačno izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve

Oseba, ki lahko prodaja izven prodajaln, pa je lahko tudi samostojni podjetnik, registriran za ustrezno dejavnost (vse dejavnosti, ki obstajajo, najdete tukaj), ki si za prodajo izdelkov domače obrti pridobi pozitivno mnenje komisije pri Obrtno –podjetniški zbornici, da predmeti, ki jih izdeluje sodijo med izdelke domače in umetnostne obrti. Pri tem spomnimo, da razlike v vidiku izvajanja prodaje izven prodajaln med popoldanskim in rednim s. p., ni. Morda vas bo ob tem zanimalo, kolikšni so realni stroški nekoga, ki prvič odpira s. p. ter kolikšno ugodnost pri plačilu socialnih prispevkov uživajo osebe, ki se prvič vpisujejo v Poslovni register Slovenije kot espe.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Posameznik pa izdelke domače obrti lahko izdeluje in prodaja kot osebno dopolnilno delo (ODD), s tem, da si za izdelke pridobi prej omenjeno mnenje komisije pri Obrtno-podjetniški zbornici.

Ker se določbe ZT-1 smiselno uporabljajo tudi za druge posameznike, ki prodajajo lastne izdelke, je potrebno pri prodaji na premični stojnici upoštevati tudi določbe Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti, ki se nanašajo na označbo prodajnega mesta (firma in sedež trgovca).

Prijava na izobraževanje Abeceda poslovanja

6. člen Zakona o trgovini (ZT-1) določa, da je za prodajo blaga zunaj prodajaln, kamor spada prodaja s potujočo prodajalno, na premični stojnici, s prodajnim avtomatom, od vrat do vrat, na daljavo in na tržnici, potrebno pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljavca prostora, na katerem se bo prodajalo blago. V soglasju mora biti določen prostor in časovni termin prodaje blaga

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Registracija želene oblike podjetja, s. p. ali d. o. o., je na VEM točki DATA brezplačna, hitra in enostavna! Pokličite naše podjetniške svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si ter se dogovorite za individualni termin!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja