Go to Top

Kaj pa, če igrala za otroke postanejo vaš novi vir zaslužka?

Zakon o Poslovnem registru Slovenije (ZPRS-1) določa, da se v Poslovni register Slovenije (PRS) vpiše glavna dejavnost in druge dejavnosti, ki jih subjekt dejansko opravlja in pomenijo pomemben del njegovega poslovanja, torej nek gostinski obrat, če ima ob objektu igrala za otroke in ta niso del glavne dejavnosti podjetja, ne potrebuje registrirati prostočasne dejavnosti. Kdaj postanejo igrala za otroke glavni objekt dejavnosti in katerih? V vsakem primeru velja, da mora vsak poslovni subjekt, ki si želi postaviti igrala za otroke, pri tem zadoščati minimalnim tehničnim pogojem in zakonodaji, ki določa splošno varnost proizvodov.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

S. p. ali d. o. o.? Pridite na DATO po brezplačni nasvet in mi vam povemo, kaj se vam bolj izplača!

Več informacij

So igrala za otroke glavni objekt vaše dejavnosti?

V kolikor pri poslovnem objektu igralnica za otroke predstavlja glavno ali pomembno dejavnost, mora podjetnik to dejavnost vpisati v PRS, lahko pa ob tem opravlja tudi druge dejavnosti, so nam sporočili iz Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Igrala za otroke so po navadi primarni objekt (zasebnih) vrtcev in varstva otrok (glede na Standardno klasifikacijo dejavnosti – SKD 2008), igrala za otroke pa bi se kot glavni objekt smatrala tudi, če opravljate katero od dejavnosti, ki se umeščajo pod dejavnost Športne in druge dejavnosti za prosti čas (R93); npr. dejavnosti obratovanja športnih objektov ali klubov, druge športne dejavnosti, dejavnost zabaviščnih parkov, druge nerazvrščene dejavnosti).

Prijava na brezplačno izobraževan

Ne glede na dejavnost pa lahko podjetje v manj kot pol ure ustanovite kadarkoli tudi na VEM točki DATA, kjer vam z usposobljenimi podjetniškimi svetovalci z dolgoletnimi izkušnjami radi priskočimo na pomoč, ko se v vas zbudi želja ali vprašanja glede podjetništva. Registracija podjetja na VEM točki DATA je brezplačna, hitra in enostavna. Svoj termin si lahko zagotovite na data@data.si ali na telefonu 01 600 1530.

Brezplačna registracija podjetja

igrala za otrokeSpomnimo, zasebni vrtec je podjetje, ki ga, tako kot vsako drugo, morate registrirati. Podjetja hitro, enostavno in zastonj registriramo na VEM točki DATA. Dejavnost zasebnega vrtca se v SKD 2008 umešča pod št. 85.100 – Predšolska vzgoja. Več: Bi radi odprli podjetje – vrtec?

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če si želite zaslužiti kak (dodaten) evro, lahko razmislite o dejavnosti Dnevno varstvo otrok. Ta se v SKD 2008 uvršča pod številko Q88.91. Če varstvo otrok opravljate občasno, vam pogoja glede izobrazbe ni potrebno izpolnjevati, če delo priglasite v okviru osebnega dopolnilnega dela. Več: Dnevno varstvo otrok – za opravljanje dejavnosti potrebujete ustrezno izobrazbo!

Kako pa morajo biti igrala za otroke urejena?

Obstaja kar nekaj pravilnikov in standardov, ki določajo, kako morajo biti igrala za otroke urejena. Lahko gre za notranjo ali zunanjo igralnico, za tako, ki je namenjena športnim dejavnostim ali tako, ki je namenjena zgolj igri. Igrala so lahko tudi napihljiva. Izbrali smo nekaj podatkov, kako naj bi izgledala igrala za otroke. Na sploh naj bi vsi proizvodi, tudi ti, namenjeni otrokom, ustrezali pogojem Zakona o splošni varnosti proizvodov (ZSVP).

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če bi ob vašem poslovnem objektu imeli napihljiva igrala, mora proizvajalec poskrbeti, da ustrezajo standardom, ki določajo varnostne zahteve za napihljivo igralno opremo, kot na primer: material, izbira lokacije in način varne namestitve, dimenzijsko varen vhod/izhod iz igrala, lokacija vpihovalnika, zahteve proti zatikanju delov teles in teles, varna konstrukcija in dimenzije napihljivega igrala … Standardi še narekujejo, da mora biti nameščena varna podlaga pod in okrog tistih igral, kjer se otrok igra na višini nad 60 cm in pod vsemi igrali z izsiljeno silo, ne glede na njihovo višino. Kot varna podlaga (odvisno od višine možnega padca) je priporočeno lubje, pesek, okrogli kamenčki in druge podlage.

Če igrala za otroke niso glavni objekt vaše primarne dejavnosti, prostočasne dejavnosti ne potrebujete registrirati.

Klikni in deli

Za trampoline je v standardih je določeno, da morajo navodila za uporabo vsebovati informacije za montažo in nastavitev, informacije za prenos in skladiščenje, navodilo za vzdrževanje, napotek glede postavitve v prostoru, opozorilo, da mora biti uporaba trampolina pod nadzorom in napotek glede uporabe za eno osebo.

Brezplačna registracija podjetja

Glede igral je Tržni inšpektorat RS že pred nekaj leti opozarjal tudi na najpogostejše nepravilnosti na igralih za otroke. Pregledovali so igrala, ki so postavljena v okviru turističnih kmetij, trgovin, turističnih kampov in podobno. Med najpogostejše napake umeščajo premajhno razliko gugalnic do nosilne konstrukcije, nevarnost zatikanja prstov ali glave, neustrezna trdota gugalnic, neustrezna podloga, neustrezno temeljenje ter ohlapne pritrditve konstrukcij. Za najpogostejšo napako pri toboganih navajajo pomanjkanje varnostne prečke na startnem položaju.

Ob tem pa na tržnem inšpektoratu opozarjajo tudi na napotke za varno igro, dobro informiranost in ustrezno preprečevanje poškodb.

Imate pravno ali podjetniško vprašanje? Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali! Zagotovite si svoj termin na data@data.si ali pa nas pokličite na 01 600 1530! Na DATI vam stojimo ob strani vse od prve sekunde naprej, ko boste začeli razmišljati o podjetništvu! Če še nimate ideje, kje začeti, obiščite katerega od naših brezplačnih izobraževanj in morda se vam porodi krasna ideja za posel!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja