Go to Top

Izvršba: zadnji poskus za poravnavo dolga

Izvršba je ukrep, ki je ena zadnjih možnosti, da bodo vaši dolžniki poravnali svoje finančne obveznosti do vas.

Izvršba je naravno nadaljevanje postopka opominjanja, če ta ni uspešen. Kot smo že poudarili, opominjanje in izvršba morda sploh ne bosta potrebna, če boste račun sestavili ustrezno. Pri vlaganju izvršbe vam lahko pomagajo tudi naši pravni svetovalci. Pokličite nas na 01 600 1530, dosegljivi pa smo tudi na [email protected].

Dober računovodja je lahko pomemben faktor za preprečevanje zamud pri plačilih. Razmislite o tem že ob ustanovitvi podjetja, ki ga lahko na VEM točki Data odprete hitro, brezplačno in enostavno.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Izvršba je postopek, ki se ga je smiselno lotiti potem, ko dolg tudi po poslanem opominu in novemu roku plačila še vedno ni poravnan. Svetujemo, da v takem primeru dolžniku najprej pošljete opomin pred izvršbo. Z njim dolžnika opomnimo na možnost izterjave dolga po sodni poti preko izvršbe.

Pred izvršbo poskusite še s telefonskim klicem. Glede na izkušnje naj bi se učinkovitost pisnega opomina bistveno povečala, če pisanju sledi še telefonski klic.

Telefonska izterjava

izvršbaTelefonska izterjava je zahtevno področje, saj lahko klic ob napačnem času uniči poslovni odnos. Resda je kupec zamudil s plačilom, vendar vseh kupcev ne želimo izgubiti. Pri klicu je pomembno, da ne ustvarjamo konfliktnih situacij, ampak delamo v smeri rešitve – plačila. Zato je priporočljivo, da so osebe, ki kličejo dolžnike, ustrezno usposobljene v komunikacijskih veščinah, psihologiji in pogajanjih.

Karkoli bo oseba na drugi strani povedala in obljubila, si zapišemo, saj se žal ponavadi zgodi, da dobimo prazne obljube. Vsebina prvega pogovora je lahko zelo koristna pri morebitnem drugem klicu. V primeru, da obljubljenega plačila nismo prejeli, pokličemo partnerja takoj naslednji dan. Tako sporočamo, da smo organizirani in odločeni dobiti plačilo. Dolžniki vse prepogosto računajo na to, da bodo imeli mir dalj časa, če obljubijo plačilo, potem se pa obljube ne držijo.

Za vse vrste opominov  svetujemo, da ne grozite z ukrepi, ki jih ne mislite tudi uresničiti v tistem trenutku. Izgubili boste verodostojnost in verjetno tudi kupca. Z doslednostjo in prijaznostjo boste dosegli več.

Kdaj so zamudne obresti upravičene?

Kot upnik ste upravičen do zakonitih zamudnih obresti od glavnice od prvega dne zamude do plačila, vendar verjetno ne bo šlo tako zlahka. Zamudne obresti lahko vseeno izračunate in jih navedete v opominu. Tako dolžnika opomnite, da obveznost narašča.

Preden vložite predlog za izvršbo, preverite, ali sploh obstaja realna možnost za plačilo. Lahko se namreč zgodi, da je dolžnik medtem prenehal poslovati.

Izvršba – dve vrsti

Izvršilni postopek je mogoče voditi na dveh podlagah:

  • izvršilnega naslova: na primer izvršljiva sodna odločba, izvršljiv notarski zapis ali druga izvršljiva listina, določena z zakonom, mednarodno pogodbo ali aktom EU;
  • verodostojne listine: na primer račun, obračun obresti, javna listina ali pa izpisek iz poslovnih knjig, overjen s strani odgovorne osebe, po zakonu overjena zasebna listina.

Izvršba na podlagi verodostojne listine

Izvršba na podlagi verodostojne listine se lahko vloži na predpisanih obrazcih ali po elektronski poti na spletni strani portala e-Sodstvo oziroma podportala e-Izvršba. V prvi fazi postopka ni potrebno nič dokazovati. Vpisati morate dokument in vložiti predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine. Sodišče izda sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine, dolžnik ima nato pravico do ugovora v roku 8 dni. Upnik ima nato še vedno pravico do odgovora na ugovor.

Izvršba na podlagi izvršilnega naslova

Za vlaganje izvršbe na podlagi izvršilnega naslova ni zakonsko predpisanih obrazcev, ampak ga morate vložiti pisno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja