Go to Top

Izračun solidarnostnega prispevka – kako izgleda?

Izračun solidarnostnega prispevka – kako ga narediti? Gre za novo obvezno dajatev, ki se sicer imenuje prispevek, vendar gre za obvezno donacijo. Torej je to davek. Osnovni davčni zakoni (Zdoh-2 in ZDDPO-2) sicer niso spremenjeni. Vendar je na podlagi novega Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov v 102. členu določeno, kdo ga plačuje ter predpisuje izračun solidarnostnega prispevka.

Potrebujete pomoč pri izračunu solidarnostnega prispevka? Obrnite se na naše davčne svetovalce. Za termin posveta nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 in rezervirajte termin za posvet.

Informativni izračun plače

Izračun solidarnostnega prispevka – kdo ga mora narediti?

Vse organizacije, ki so po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) zavezanke za plačilo davka na dobiček, morajo poznati izračun solidarnostnega prispevka. Ta znaša 0,8 odstotka od osnove. Osnova za izračun solidarnostnega prispevka bo dosežen dobiček, brez upoštevanja kritja preteklih izgub ter potencialnih olajšav. Gre za podatek, ki ga organizacije razberejo iz zaporedne številke 13 obrazca za obračun davka (DOD-DDPO) in ga pomnožijo s 0,8 odstotka. To velja tako za davčni obračun poslovnega leta 2023 kot tudi za 2024.

Ustanovite podjetje na Dati!

Izračun solidarnostnega prispevka za DOO – primer

Obdavčljivi prihodki: 151.000 evrov
Davčno priznani odhodki: 118.000 evrov
Osnova: 33.000 evrov
Izračun: 33.000 * 0,8 %
Solidarnostni prispevek: 264 evrov

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Izračun solidarnostnega prispevka pri samostojnih podjetnikih

Tudi fizične osebe, ki opravljajo samostojno dejavnost, bodo delale izračun solidarnostnega prispevka v višini 0,8 odstotka. Enako kot pri pravnih osebah, morajo tudi podjetniki obračunati solidarnostni prispevek iz osnove, ki je izračunana pred upoštevanjem preteklih izgub ali katerihkoli davčnih olajšav.

Ne glede na način ugotavljanja davčne osnove, ki jo je podjetnik izbral, so obvezno donacijo dolžni plačevati vsi – tako normiranci, kot tisti, ki upoštevajo dejanske stroške. Izračun solidarnostnega prispevka bo opravljen tako v letu 2024 kot v 2025 (za pretekli davčni leti). FURS bo normirancem izdal ločeno odločbo za plačilo, medtem ko bodo tisti z upoštevanimi dejanskimi odhodki dobili navodila znotraj letnega informativnega izračuna dohodnine, za preteklo leto. Tudi pri podjetnikih je osnova znesek iz polja 13 obrazca DDD-DDD.

Več o popoldanskem s.p.

davčno svetovanje

Dodatek do minimalne plače

Izračun solidarnostnega prispevka za NORMIRAN SP – primer

Obdavčljivi prihodki: 80.000 evrov
Normirani odhodki: 52.000 evrov
Osnova: 28.000 evrov
Izračun: 28.000 * 0,8 %
Solidarnostni prispevek: 224 evrov

Izračun solidarnostnega prispevka za SP (dejanski stroški) – primer

Obdavčljivi prihodki: 125.000 evrov
Davčno priznani odhodki: 110.000 evrov
Osnova: 15.000 evrov
Izračun: 15.000 * 0,8 %
Solidarnostni prispevek: 120 evrov

Kilometrina 2023

Kaj pa ostali?

Tudi fizične osebe so vključene v ZIUOPZP in posledično plačujejo solidarnostni prispevek.

Izračun solidarnostnega prispevka ter plačilo ni potrebno le:

  • tistim fizičnim osebam, katerih vsota letnih bruto dohodkov ne presega 35 odstotkov povprečne plače zaposlenih za leto 2023 oz. 2024
  • osebam, ki prejemajo dohodke, ki so oproščeni plačila dohodnine (npr. pomoči, starševski dodatki, štipendije…) oziroma dohodke, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (regres, prevoz in prehrana itd.)

Solidarnostni prispevek bodo plačali tudi tisti, ki prejemajo dohodke, ki so obdavčeni cedularno, torej niso vključeni v letno dohodnino (npr. najemnina, kapitalski dobički…). Znesek bo odmeril FURS za leti 2023 in 2024 preko informativnega izračuna dohodnine ter izračun solidarnostnega prispevka posredoval zavezancem.

Potrebujete več informacij? Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 in rezervirajte termin za posvet.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja