Go to Top

Izplačilo poslovne uspešnosti je možno tudi v začetku leta!

Izplačilo poslovne uspešnosti je v praksi najpogosteje izvedeno konec leta. A tako imenovano »13. plačo« ali »božičnico«, kot ji včasih rečemo, lahko delodajalci izplačate tudi sedaj! Več v nadaljevanju. Če imate glede izplačila poslovne uspešnosti dileme, se povežite z našimi pravnimi in davčnimi strokovnjaki. Pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo posveta. Te kontakte lahko uporabite tudi, če razmišljate o ustanovitvi podjetja!

Izračunajte si plačo

Izplačilo poslovne uspešnosti urejata zakon in interni pravilnik

Izplačilo poslovne uspešnosti oziroma njeno obdavčitev ureja Zakon o dohodnini (ZDoh-2). Slednji pravi, da se izplačilo poslovne uspešnosti lahko izvede največ dvakrat v koledarskem letu. Izplačilo sicer po Zakonu o delovnih razmerjih ni obvezno. A v kolikor se delodajalci zanj odločite, morate pred tem urediti še interni pravilnik – Pravilnik o izplačilu poslovne uspešnosti. V njem se med drugim določi način ter kriterije tega izplačila zaposlenim.

Brezplačno registrirajte podjetje

davčno svetovanje

Izberite dobrega računovodjo

Izplačilo poslovne uspešnosti in davki

Izplačilo poslovne uspešnosti lahko za zaposlenega pomeni tudi višji davek. Vendar je lani na tem področju prišlo do določenih novosti. Tako od 1.1.2023 velja, da božičnica oz. izplačilo dela plače za poslovno uspešnost ne bo obdavčena, če do izplačila pride največ 2x v koledarskem letu in maksimalno do višine povprečne plače v Republiki Sloveniji (zadnji podatek za november 2023, 2.427,10 evrov). Do neobdavčene višine se plačajo vsi prispevki za socialno varnost (kot pri plači).

Izračunajte si dohodnino

Poslovne uspešnosti ne smemo enačiti z delovno uspešnostjo

V praksi včasih zasledimo mešanje pojmov poslovna uspešnost in delovna uspešnost. Poslovna uspešnost pomeni uspešnost poslovanja podjetja kot celote. O tem je tudi tekla beseda v današnjem članku. Delovna uspešnost pa je vezana na posameznega delavca  – in ta se ocenjuje ter nagrajuje povsem drugače! Več o slednji si lahko preberete v tem članku.

Če imate glede izplačila poslovne uspešnosti dodatna vprašanja, se lahko obrnete na naše pravne in davčne svetovalce. Pokličite 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja