Go to Top

Izguba zaposlitve in popoldanski s. p.

Izguba zaposlitve je velik šok, malo lažje pa je, če že imate svoj popoldanski s. p. Ko se znajdete v situaciji, ko vam grozi izguba zaposlitve ali ste prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi, in imate že odprt popoldanski s. p., morate najprej razmisliti, ali bi ga lahko nadgradili in dalje poslovali kot samozaposlena oseba za polni delovni čas. Je morda izguba zaposlitve za vas pravzaprav priložnost?

Če bi tudi vi radi odprli podjetje, lahko vse potrebno uredite na naši DATA točki! Za več informacij smo vam na voljo na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Izguba zaposlitve in prehod v samozaposlitev

Če se odločite za polno samozaposlitev, boste svoj popoldanski s. p. spremenili v redni s.p. To boste storili z datumom, ki bo naslednji dan po tem, ko vam bo potekla pogodba o zaposlitvi pri trenutnem delodajalcu. Postopek ni nič drugega kot sprememba osnove, na podlagi katere ste socialno zavarovani.

Izračunajte si plačo

Odprite s.p. na DATI

Izguba zaposlitve in postopek prijave v redni s.p.

Izguba zaposlitve najprej pomeni, da vas bo zdaj že bivši delodajalec z obrazcem M2 odjavil iz zavarovanja. To bo storil z dnem prenehanja delovnega razmerja. Zato se morate takoj z naslednjim dnem z obrazcem M1 prijaviti v socialna zavarovanja na vaš s.p. in odjaviti iz zavarovanja na vašem popoldanskem s.p. To lahko storite tudi na DATA točki. Morda boste ob prehodu iz popoldanskega v polni s. p. potrebovali vedno dostopen računovodski servis.

Preberite o popoldanskem s.p.

Izguba zaposlitve in zaprtje popoldanskega s. p.

V kolikor se boste ob izgubi zaposlitve odločili za zaprtje popoldanskega s.p., morate paziti, da boste postopek izbrisa opravili vsaj tri dni pred željenim datumom izbrisa. Poleg vloge za izbris s.p. iz registra podjetij se boste morali odjaviti iz zavarovanja na svojem popoldanskem s.p. V roku dveh mesecev po zaprtju popoldanskega s.p. pa morate oddati zaključno poročilo ob zaprtju na FURS.

Če se želite pred vašo odločitvijo posvetovati z izkušenimi podjetniškimi svetovalci, lahko za ponudbo posveta pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01 600 1530.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja