Go to Top

Izdelki iz konoplje – aktualna podjetniška dejavnost bolj regulirana!

Izdelki iz konoplje so predmet obravnave pri Evropski agenciji za varnost hrane

Izdelki iz konoplje bodo po novem bolj strogo regulirani preden pridejo na trg. Kakšne bodo torej nove zahteve in omejitve za prodajo olj, moke, pekovskih izdelkov, prehranskih dopolnil ipd.? Če se tudi vi odločate za odprtje s.p. ali d.o.o., nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si za več informacij!

Informativni izračun plače

Izdelki iz konoplje so pogosto podjetniška ideja novopečenih podjetnikov v Sloveniji

Izdelki iz konoplje, njihova predelava in prodaja, so pri podjetnikih pogosto registrirana dejavnost. Podjetniki izdelujejo iz konoplje prehrambne, kozmetične izdelke in zdravilne izdelke. Prav tako so iz konoplje izdelke za dom, oblačila, gradbeni material in še bi lahko naštevali. Po zakonodaji o novih živilih, ki jo je sprejela Evropska agencija za varnost hrane, bodo proizvajalci proizvodov iz konoplje, lahko na trg dajali le izdelke iz določene sorte konoplje.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!podjetniško svetovanje

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Izdelki iz konoplje in nova zakonodaja Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)

Evropska agencija ta varnost hrane (EFSA) je uvedla spremembe zakonodaje na področju zakona o novih živilih. Novela zakona se med drugim nanaša na živila, izdelke iz industrijske konoplje. Po novem je dovoljeno na trg EU dajati le izdelke iz tiste industrijske konoplje, ki je uvrščena na evropsko sortno listo. Ta industrijska konoplja ima lahko v suhi snovi celotne rastline pod 0,2 odstotka THC.

Želite registrirati s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Zakonodaja in izdelki iz konoplje, ki so opisani kot »not novel«

Ta odstotek THC velja za suho snov celotne rastline in velja za pridelavo. Tako ne gre za mejno vrednost za živilske proizvode pridobljene iz industrijske konoplje. Izdelki iz konoplje ne smejo vsebovati višjih deležev snovi, ki bi bile pridobljene s sintezo, ekstrakcijo ali z obdelavo s kakšnimi drugimi postopki, ki bi spreminjali profil proizvoda. Nosilec živilske dejavnosti mora pri dajanju izdelkov iz industrijske konoplje na trg zagotavljati, da uporabnik z uživanjem izdelka ne presega EFSA omejitev.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022

Omenjena nova zakonodaja se nanaša na izdelke, ki jih označujejo kot »not novel« v evropskem katalogu živil oziroma, da gre za takšna živila, čigar varna uporaba je že dokazana. To so torej izdelki iz konoplje za katere proizvajalci razpolagajo s pisnimi dokazi o zgodovini varne uporabe v večjem obsegu. V EU to velja za izdelke označene pred 15. 5. 1997.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Bodo določeni izdelki iz konoplje lahko vsebovali tudi določeno raven THC v reguliranih primerih?

Da ne gre za novo živilo lahko trenutno trdimo le za seme, olje iz semen, moko pridobljeno iz semen in razmaščeno konopljino seme. Pri teh je bila zgodovina varne uporabe dokazana. Ti izdelki se lahko brez zadržkov uporabljajo kot taki ali kot sestavina v živilih. Tako se lahko zakonito dajejo na trg hrane v EU. Evropska komisija je v zaključni fazi sprejemanja predpisa, kjer bo določena maksimalna dovoljena raven THC v živilih, ko bo ta prisotna kot kontaminant. Meje bo veljala za poprej omenjene dovoljene proizvode, ki ne predstavljajo neodobrenega novega živila.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja