Peka slaščic je v tem predbožičnem času zelo aktualna dejavnost. Lotevajo se je vsi, ki imajo radi sladke dobrote, smisel za kombiniranje okusov, mešanje sestavin in umetniško žilico za oblikovanje slastnih dobrot. Ste med njimi tudi vi? Razmišljate, da bi peka slaščic lahko postala vaš posel, saj je odjemalcev več kot preveč? Mi vemo, kako! Ustanovite podjetje! Za termin registracije s.p. ali d.o.o. nas pokličite na 01 600 15 30 ali nam pišite na [email protected].
Peka slaščic kot dejavnost v okviru vašega podjetja
Če bi želeli, da peka slaščic postane vir vaših prihodkov, morate najprej odpreti podjetje. Na DATA točki lahko vsak dan ustanovite s.p. Postopek je enostaven in brezplačen. Na postopek registracije s.p. na DATA točko na dogovorjeni dan prinesete osebni dokument, svojo davčno številko, po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov in šifre dejavnosti, ki jih želite registrirati.
Katero dejavnost registrirati?
Če boste želeli prodajati izključno svoje slaščice, morate registrirati vsaj naslednje šifre dejavnosti, ki so sicer zbrane v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008:
C10.710- Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic
C10.720- Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic.
Peka slaščic je obrtna dejavnost
Obe prej omenjeni dejavnosti, sta obrtni dejavnosti. Po registraciji podjetja, boste morali pridobiti obrtno dovoljenje za opravljanje te dejavnosti. Da boste lahko pridobili obrtno dovoljenje, boste morali izpolnjevati pogoj ustrezne izobrazbe. Če ustrezne izobrazbe sami nimate, lahko zaposlite osebo, ki ustrezno izobrazbo ima in nanjo pridobite obrtno dovoljenje.
Peka slaščic in ustrezna izobrazba
Za peko slaščic je potrebna srednješolska izobrazba, smer pek ali slaščičar, oziroma nacionalna poklicna kvalifikacija izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način. Delo lahko opravlja tudi oseba, ki ima izobrazbo pekovski mojster, slaščičarski mojster, živilec, živilsko prehranski tehnik, živilstvo in prehrana, gostinski tehnik, gostinsko turistični tehnik. Diplomirani ekonomist ne more opravljati te dejavnosti. Lahko jo le v primeru, da sam pridobi tovrstno izobrazbo – pristopi k pridobivanju nacionalne poklicne kvalifikacije in si pridobi naziv izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način.
Potrebujete več informacij, da bi lahko pripravili načrt svoje podjetniške poti? Na voljo smo vam svetovalci podjetja DATA, ki vam nudimo individualni posvet pred registracijo podjetja, prav za vaš primer. Za ponudbo za podjetniško svetovanje nam lahko vedno pišete na [email protected] ali nas pokličete na 01 600 15 30.
Deli na FacebookuDeli na Twitterju