Go to Top

IT storitve – hit med novopečenimi podjetniki

IT storitve so najpogosteje registrirana dejavnost pri podjetnikih, ki na DATA točki opravijo postopek registracije bodisi s.p. ali d.o.o. Priča smo izjemnemu napredku informacijske tehnologije (IT), ki zmeraj bolj vpliva na naš vsakdanjik. Zato so znanja, kompetence in izkušnje, vezane na IT storitve, zelo iskane pri delodajalcih.

Računalniški programerji, svetovalci za software ali hardware, strokovnjaki za obdelavo podatkov in drugi informatiki pa se zmeraj pogosteje odločajo za podjetništvo. Če ste pred odprtjem tovrstnega podjetja, se za termin registracije s.p. ali d.o.o. naročite na telefonski številki 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Na posvetu ste dobrodošli tudi vsi, ki o tem šele razmišljate in imate morda vprašanja, ki jih želite razjasniti.

Brezplačna registracija podjetja

IT storitve, zajete v različnih dejavnostih v okviru SKD 2008

Ko se boste odločili odpreti podjetje, vas bodo referenti Data točke vprašali, katere dejavnosti želite registrirati. IT storitve in povezane dejavnosti najdemo v različnih sklopih Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008). Iz te klasifikacije mora namreč bodoči podjetnik ob ustanovitvi podjetja izbrati dejavnosti, ki jih bo v svojem podjetju opravljal.

IT storitve pogosto obsegajo naslednji dve dejavnosti:

  • Računalniško programiranje (62.010)
  • Svetovanje o računalniških napravah in programih (62.020)

Pod računalniško programiranje spada načrtovanje strukture in vsebine, pisanje, posodabljanje in popravljanje računalniških programov za operacijske sisteme, uporabniške rešitve, podatkovne baze, spletne strani, itd. Pa tudi prilagajanje programske opreme za uporabo v operacijskih sistemih naročnikov.

Če pa bi se ukvarjali tudi s svetovanjem glede računalniških naprav, programov in komunikacij, morate registrirati dejavnost “Svetovanje o računalniških napravah in programih.” Sem spada tudi usposabljanje uporabnikov s področja informacijske tehnologije.

Informativni izračun vaše plače

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

To še ni vse!

Pri registraciji lahko izbirate tudi še med naslednjimi dejavnostmi:

  • Upravljanje računalniških naprav in sistemov (62.030): upravljanje in obratovanje naročnikovih računalniških sistemov in naprav za obdelavo podatkov ter s tem povezane storitve.
  • Druge z informacijsko tehnologijo in računalniškimi storitvami povezane dejavnosti (62.090): ponovna vzpostavitev delovanja računalniškega sistema, inštaliranje osebnih računalnikov in programske opreme.
  • Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti (63.110): zagotavljanje informacijske infrastrukture za storitve omrežnega gostiteljstva, obdelave podatkov in s tem povezanih dejavnosti.
  • Obratovanje spletnih portalov (63.120): obratovanje spletnih lokacij, ki uporabljajo iskalnik za vzpostavitev ter upravljanje obsežnih podatkovnih baz in vsebin na enostavno dostopen način; obratovanje drugih spletnih lokacij s funkcijo portalov, kot so lokacije medijev, ki občasno ažurirajo vsebino.

Prispevki za popoldanski s.p. v 2023

Dobra novica – IT storitve niso regulirana dejavnost!

IT storitve ne sodijo med t. i. regulirane dejavnosti. To pomeni, da za njihovo opravljanje ne potrebujete dokazovati ustrezne izobrazbe oziroma delovnih izkušenj. Prav tako se vam ni treba vpisati v kakšen poseben register!

Ustanovitev podjetja, ki nudi različne IT storitve, je torej lahko dobra poslovna priložnost. Podjetniki, če potrebujete pomoč pri pripravi na registracijo podjetja, smo vam na voljo pravni, davčni in podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pišite nam za ponudbo za svetovanje na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja