Go to Top

Informativni izračuni dohodnine 2022 – kdaj jih pričakovati?

Informativni izračuni dohodnine 2022 bodo s strani Fursa kmalu odposlani. Kdaj? Kaj storiti, ko prejmete informativni izračun dohodnine?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Kaj sploh je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Odmera dohodnine poteka na podlagi informativnega izračuna dohodnine. Informativni izračuni dohodnine 2022 bodo poslani na dom. Sestavljeni so na podlagi uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov (delodajalcev) in podatkov, ki so jih na FURS posredovali zavezanci za dohodnino (na primer vloga za vzdrževane družinske člane).

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Komu so informativni izračuni dohodnine 2022 poslani?

Informativni izračuni dohodnine 2022 bodo poslani fizičnim osebam (ki so davčni rezidenti RS), ki so v letu 2022 prejeli dohodek, obdavčljiv z dohodnino. In to ne glede na višino prejetega dohodka. Mimogrede, imate glede dohodnine ali drugih davkov kakšne dileme? Potem se obrnite na naše davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Z našim kalkulatorjem pa lahko tudi sami preverite, ali vas čaka vračilo ali doplačilo dohodnine!

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

davčno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdaj?

Informativni izračuni dohodnine 2022 bodo izdani v dveh svežnjih. Prvi sveženj bo odposlan kmalu! In sicer do 31. marca. V tem svežnju so običajno zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, nimajo dohodka iz dejavnosti ipd. Drugi sveženj pa Furs običajno pošlje konec maja. V tem svežnju pa so načeloma zavezanci, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, imajo dohodke iz dejavnosti, imajo katastrski dohodek, morda tudi kakšen dohodek iz tujine ipd.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kaj je potrebno storiti, ko prejmete izračun?

Informativni izračuni dohodnine 2022 morajo biti ob prejemu s strani zavezanca natančno pregledani. Če ugotovite, da je izračun pravilen, potem ni potrebno storiti ničesar. Če pa ugotovite pri izračunu nepravilnosti, je potrebno ukrepati. Najpozneje v 30 dneh od odpreme informativnega izračuna dohodnine je potrebno vložiti ugovor in ga poslati na finančni urad, ki je izdal informativni izračun.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača 2023?

Kaj, če ga ne boste prejeli?

Kot že omejeno bodo drugi informativni izračuni dohodnine 2022 odpremljeni najpozneje do 31. maja 2023. Če zavezanci do 15. junija ne bodo prejeli informativnega izračuna, se bo potrebno obrniti na pristojni finančni urad. Povprašajte, ali je vam je bil informativni izračun izdan. To lahko zavezanec stori tudi sam preko eDavkov. In sicer tako, da v polje »išči« na tej strani vnese davčno številko. Ker so informativni izračuni poslani z navadno pošiljko (ne priporočeno), se lahko zgodi, da ta ne pride do naslovnika. V kolikor je bil informativni izračun dohodnine naslovniku izdan, lahko od pristojnega finančnega urada prejme brezplačno kopijo izračuna. Če pa mu ni bil izdan, pa mora do 31. julija sam vložiti napoved za odmero dohodnine. To je največkrat primer pri tistih davčnih rezidentih, ki prejemajo dohodke iz tujine in jih v niso prijavili sproti, ob prejemu dohodka. Preverite tudi, kdaj bo izplačilo dohodnine 2022!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja