Go to Top

Identifikacija za namene DDV in druge obveznosti podjetnika

Izkušnje podjetniških svetovalcev z Date kažejo, da imajo bodoči oziroma sveži podjetniki kup vprašanj. Zanimajo jih pogoji za opravljanje dejavnosti, sklepanje pogodb o zaposlitvi, pa tudi koliko prispevkov bodo morali plačevati in kako visoki davki jih utegnejo doleteti. Pogosto podjetniki začetniki sprašujejo tudi, kaj pomeni identifikacija za namene DDV. Zaradi vsega omenjenega podjetnikom priporočamo, da svoje obveznosti spoznajo pravočasno na našem brezplačnem seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?. Poslovanje pa natančneje predstavljamo tudi na Abecedi poslovanja.

Prijava na izobraževanje

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kdaj je potrebna identifikacija za namene DDV?

Več informacij

Kdaj je potrebna identifikacija za namene DDV?

Zavezanec za DDV postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v prispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?. V njem so predstavljeni še drugi primeri, v katerih mora biti opravljena identifikacija za namene DDV.

identifikacija za namene ddv

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki. To lahko storite prek sistema eDavki ali sistema eVem – lahko pa postopek ob pomoči strokovnjaka opravi tudi na Datini točki VEM.

Od 1. januarja 2017 dalje postopke dodelitve identifikacijske številke za namene DDV za davčne zavezance s sedežem na območju celotne Slovenije ter za davčne zavezance, ki nimajo sedeža v Sloveniji, nameravajo pa opravljati obdavčljivo dejavnost na ozemlju Slovenije, opravljati Finančni urad Nova Gorica.

Prijava na izobraževanje

Predložitev dokazil k zahtevkom za izdajo identifikacijskih številk

O tem, da je Finančna uprava RS (FURS) zaradi večjih davčnih utaj poostrila nadzor nad pridobitelji identifikacijskih številk smo že pisali. Pravne ali fizične osebe, ki šele začenjajo opravljati dejavnost, se lahko identificirajo za namene DDV že s prvimi, navzven vidnimi aktivnostmi, ki so usmerjene na opravljanje dejavnosti. Kot so na primer pripravljalna dela, prva nabava blaga, nakup opreme ipd. Na FURS opozarjajo, da so pri novoustanovljenih podjetjih še posebej previdni, zato morate podjetniki začetniki vlogi priložiti tudi dokazila o namenu dejavnosti, poslovni načrt, pogodbe, predpogodbe, izdani in prejeti računi, izpis iz poslovnih knjig ipd.

FURS ob tem poziva vse, ki morajo pridobiti identifikacijsko številko, da zahtevku predložijo vsa potrebna dokazila. Na ta način bo identifikacija za namene DDV opravljena hitreje. V kolikor imate glede vstopa oziroma izstopa iz sistema za DDV kakršno koli vprašanje, vam nudimo davčno svetovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja