Go to Top

Hoteli, lokali in drugi turistični obrati – kdo lahko vstopi?

Hoteli, apartmaji, lokali in drugi gostinski ter turistični obrati lahko z današnjim dnem gostom ponovno začnejo svoje storitve nuditi tudi v notranjih prostorih. Pogoj za vstop je, da so obiskovalci covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (PCR ali HAG). Nadzor bodo opravljali pristojni inšpektorji. Nov vladni odlok bo veljal do 16. maja.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete računovodsko svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Hoteli in lokali – kakšne so omejitve

Po tem, ko so se 19. aprila odprle terase lokalov v nekaterih regijah, je od danes v vseh statističnih regijah dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti. Priprava, strežba jedi in pijač poteka tudi v notranjosti gostinskih in turističnih obratov. Pri tem bo pogoj, da imajo tako zaposleni kot tudi gostje potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so proti virusu testirani (t. i. PCT pogoj: prebolevniki, cepljeni in testirani).

Število oseb v zaprtih javnih prostorih je omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Do sedaj je veljala omejitev ena stranka na 30 kvadratnih metrov površine.

pravno svetovanje

Hoteli in lokali – preverjanje izpolnjevanja pogojev

Ponudniki nastanitvenih in gostinskih storitev so pri prijavi gostov v nastanitev oziroma pred postrežbo v notranjosti obrata dolžni preverjati dokazila o izpolnjevanju PCT-pogojev. Šele na podlagi tega gostom omogočajo bivanje oziroma konzumiranje v notranjih prostorih. Nadzor nad gosti in zaposlenimi pa bodo še naprej opravljale pristojne inšpekcije. Le te bodo  ob neupoštevanju omejile ali prepovedale promet posameznih vrst blaga in izdelkov oziroma prepovedale opravljanje dejavnosti.

Ostanite na tekočem z dogajanjem na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu.

Prijavite se na e-novice

Hoteli z omejenimi sobami, apartmaji ne

Hoteli z več kot 60 sobami lahko svoje kapacitete zapolnijo do polovico vseh sob, tisti z manjšimi kapacitetami pa še naprej do 30. Ponujanje apartmajskih storitev je dovoljeno ne glede na število sob, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se te smatrajo za izolirano enoto (t. i. mehurček).

Preberite še: Turizem – pomoč se obeta tudi za samozaposlene

Številne večje turistične družbe svojih objektov še vedno niso odprle.  Predvsem v termalnem turizmu je težava prilagoditev bazenskih delov na epidemiološke pogoje. Na odpiranje čakajo še igralnice in kongresna dejavnost.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja