Go to Top

HACCP – veste, kaj je in v katerih podjetjih je nujen?

HACCP zahtevan v dejavnostih z živili!

HACCP morate vzpostaviti, če želite ustanoviti podjetje, kjer boste delali z živili! V katerih dejavnostih ga potrebujete? So za vašo dejavnost podjetja zahtevani kakšni drugi pogoji? Na to vprašanje vam lahko pomagajo odgovoriti naši podjetniški svetovalci, ki vas lahko vodijo tudi skozi postopek ustanovitve podjetja! Na naši Data točki lahko odprete s.p. ali pa ustanovite d.o.o.! Za še več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 01/600-1530 ali na elektronskem naslovu datadata.si.

Informativni izračun plače

Kaj sploh je sistem HACCP?

HACCP (ang. Hazard Critical Control Point) pomeni analizo tveganja kritičnih kontrolnih točk. Gre za sistem, ki omogoča prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitnimi škodljivimi dejavniki v živilih ali stanjih, ki bi lahko ogrozile zdravje človeka. S sistemom HACCP ugotavljamo, vrednotimo in nadziramo tveganja, ki so pomembna za varnost končnega živalskega proizvoda. Proizvod mora biti higiensko ustrezen in neoporečen.

Če želite dodatno zaslužiti ob redni zaposlitvi, odprite popoldanski s.p.!

 

podjetniško svetovanje

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

HACCP v ZZUZIS

V 17. členu Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik v živili (ZZUZIS) je zapisano, da morajo vse pravne in fizične osebe, ki opravljajo proizvodnjo in promet z živili in javno oskrbo s pitno vodo, v notranjem nadzoru spremljati in zagotavljati ustreznost v vseh fazah proizvodnje in prometa. Notranji nadzor mora biti vzpostavljen na osnovah sistema HACCP. Ta omogoča prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih dejavnikov tveganja, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

HACCP – v katerih dejavnostih je zahtevan?

V splošnem bi lahko dejali, da mora biti sistem HACCP vzpostavljen v vseh dejavnostih, kjer se dela z živili. Določila HACCP morajo upoštevati vsi od pridelovalcev krme, poljedelcev, živinorejcev, prevoznikov, skladiščnikov živil, gostincev, trgovcev z živili do predelovalcev v živilski industriji. Tudi, če imate kmečki turizem, bar, catering ali opravljate dopolnilno dejavnost na kmetiji, boste morali v vašem podjetju vzpostaviti sistem HACCP. Vse bolj pogosto se sistem HACCP uporablja tudi v nekaterih neživilskih panogah, npr. v kozmetični in farmacevtski industriji.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Zaposleni morajo poznati HACCP!

Zaposleni v zgoraj omenjenih dejavnostih morajo biti seznanjeni s sistemom HACCP. Zavedati se morajo, da lahko povzročijo veliko škodo, če niso poučeni o higieni živil, o svojem zdravstvenem stanju ali pa ne prepoznajo dejavnikov tveganja. Potrebno jih seznaniti s tem, da lahko živila prenašajo različne bolezni. Lahko se pokvarijo že v samem začetku proizvodnje, pa tudi pri nadaljnji predelavi. Živila se lahko pokvarijo tudi pri skladiščenju, prevozu ali uporabi. Niste prepričane, ali morate tudi v vašem podjetju vzpostaviti sistem HACCP? Ste pred ustanovitvijo podjetja in bi se radi prepričali, če sistem HACCP potrebujete tudi za opravljanje vaše dejavnosti? So za opravljanje vaše dejavnosti potrebne tudi kakšni drugi pogoji? Na ta vprašanje vam lahko odgovorijo naši podjetniški svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja