Go to Top

Gospodarska rast: napovedi so razlog za skrb

Gospodarska rast je v letošnjem letu v Sloveniji zmerna. A napovedi za naslednji dve leti niso tako ugodne.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) namreč napoveduje, da se bo slovenska gospodarska rast v prihodnjih dveh letih občutno upočasnila. Zaposlovanje pa naj bi še ostalo živahno.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Gospodarska rast iz 5 na 2,7 odstotka

OECD je namreč predstavil svoje najnovejše gospodarske napovedi, tudi za Slovenijo. Gospodarska rast v letu 2018 bo ostala zmerna. Maja letos so v svoji napovedi celo zvišali rast slovenskega bruto domačega proizvoda v letu 2018 – na pet odstotkov, zdaj pa so to številko spet znižali – na 4,4 odstotka. Nato naj bi se njihovih napovedih upočasnila. Stopnja inflacije pa se bo v drugi polovici leta 2020 povzpela nad tri odstotke.

Gospodarska rast Slovenije bo leta 2019 bo 3,6-odstotna. Prvotna napoved je bila 3,9-odstotna rast. Dodatno se bo upočasnila v letu 2020, in sicer na 2,7 odstotka.

Če vas mika ustanovitev podjetja, je zato smiselno poiskati zanesljivega svetovalca. Pri tem vam na Dati nudimo celovito podporo. Računovodsko in davčno svetovanje vam utegneta koristiti že pred samo ustanovitvijo podjetja. Predvsem pa vam naši izkušeni pravi svetovalci polagajo na dušo: izberite dobrega svetovalca na področju delovnega prava! Še tako visoka urna postovka pravnega svetovanja ni višja od posledic napake, ki jo podjetnik pogosto stori, če se zanese na pomanjkljiv pravni nasvet.

Pogodba o zaposlitvi naj ščiti delavca in podjetje

OECD med drugim ugotavlja tudi, da brezposelnost v Sloveniji še naprej upada. Obenem v OECD opozarjajo, da na nekaterih področjih zaradi staranja prebivalstva že primanjkuje kadra. Zato pazljivo izberite nove sodelavce in z njimi sklenite pogodbo o zaposlitvi, ki bo izpolnjevala vse zakonske pogoje ter ščitila tako delavca kot tudi vaše podjetje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja