Go to Top

Fursove sledilne naprave zadržane po odločitvi ustavnega sodišča

Fursove sledilne naprave so bile del sprememb in dopolnitev Zakona o finančni upravi, ki jih je Državni zbor sprejel 24. januarja 2023. 14. člen teh sprememb je velel, da lahko pri opravljanju nalog finančne uprave uradna oseba uporablja tehnične pripomočke kot je sledilna naprava poleg fotografij in videov. Ustavno sodišče pa je 3. maja to pooblastilo zadržalo.

Potrebuje vaše podjetje pravno pomoč? Obrnite se na na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Fursove sledilne naprave – zakaj bi bile uporabljene?

Fursove sledilne naprave naj bi uporabljala finančna uprava ob sumu hujših kršitev davčnih predpisov. Sprememba Zakona o finančni upravi je dovolila Fursu, da tajno namešča sledilne naprave na blago. Direktorica uprave za nadzor Damjana Slapar Burkat je razložila, da bi fursove sledilne naprave zelo olajšale sledenje sumljivim pošiljkam. Za primer uporabe fursovih sledilnih naprav pa je uporabila tovornjak s pošiljko tobačnih listov. V uradnih dokumentih pošiljke morda piše, da je potuje prek Slovenije. V resnici pa se izkaže, da tovornjak nikoli ne zapusti mej Evropske Unije, kjer bi se ti tobačni listi potem predelali v tobačne izdelke, namenjene kajenju.

Po besedah direktorice je to pomembno, ker tobačni listi niso obremenjeni s trošarinami, rezan tobak in drugi tobačni izdelki pa so. S to taktiko naj bi se ljudje poskušali izogniti plačevanju trošarin.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Fursove sledilne naprave – kaj o njih poreče javnost?

Uporaba sledilnih naprav na blagu je v javnosti sprožile veliko polemik. Mnogi so trdili, da gre pri takšnih ukrepih za pretirana pooblastila FURS-a, ker bi finančna uprava lahko sledilna naprave uporabljala brez zunanjega nadzora.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Ustavno sodišče zadržalo fursove sledilne naprave

Začetno presojo o ustavnosti pooblastila je sprožil varuh za človekove pravice. Ustavno sodišče je soglasno sprejelo odločitev, da pooblastilo zadrži. Po navedbah sodišča gre za poseg v informacijsko zasebnost, nejasno zapisan člen pa otežuje presojo med dovoljenim in nedovoljenim dejanjem finančne uprave. Sicer pa v finančni upravi trdijo, da pooblastil v dveh mesecih odkar ga je Državni zbor sprejel še niso uporabili.

Potrebuje vaše podjetje finančne nasvete? Obrnite se na na finančne svetovalce podjetja Data! Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja