Go to Top

Frizerska dejavnost- ukrepi, ki jih zahteva NIJZ !

Frizerska dejavnost- ukrepi, ki jih zahteva NIJZ ! - Data d.o.o.
Frizerska dejavnost- ukrepi, ki jih zahteva NIJZ ! - Data d.o.o.

Frizerska dejavnost je v prejšnjem tednu ponovno oživela. Ta dejavnost se je lahko po več kot mesecu spet pričela izvajati – a le pod določenimi pogoji, ki jih je določil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Preverite kakšni so pogoji za obratovanje frizerskih salonov!

Informativni izračun plače

Podjetje Data d.o.o. je točka za pomoč pri odprtju podjetja, osnovnih ali bolj zahtevnih računovodskih storitev in še veliko več!

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

 

Z več kot trideset let izkušenj pri nudenju storitev, ključnih za podjetnike, je podjetje DATA d.o.o. iztočnica za podjetnike pri opravljanju ali ustanavljanju svoje dejavnosti. Podjetje DATA d.o.o. razpolaga z lastno VEM točko, računovodskim servisom, davčnimi svetovalci in posebnim oddelkom s pravnimi svetovalci.

 

Želite pričeti s podjetništvom, imate vprašanja za naše strokovnjake ali potrebujete svojemu poslovanju primerne računovodske storitve? Pišite nam na data@data.si za ponudbo in stopite v stik z našimi strokovnjaki!

Dileme ni: krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Frizerska dejavnost se bo lahko s 4. majem spet  lahko opravljala!

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je vlada potrdila 16. aprila, sprošča opravljanje nekaterih dejavnosti. Med drugim se je s 4. majem sprostila tudi frizerska dejavnost. Poleg splošnih ukrepov bodo tako izvajalci, kot tudi uporabniki frizerskih storitev, morali upoštevati  posebna navodila. Frizerska dejavnost bo torej deležna korenitih sprememb.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Higienska priporočila NIJZ, ki jih mora upoštevati frizerska stroka!

Splošno velja zahteva, da so stranke in izvajalci pri storitveni dejavnosti, kot je frizerska dejavnost, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana temperatura, motnje okušanja, vonja...). Izvajalec storitve naj to tudi preveri pri stranki – bodisi zvečer predhodnega dne ali zjutraj na dan izvedbe storitve. Izvajalec naj preveri tudi ali ti živijo v gospodinjstvu z nekom, ki ima take znake, oziroma so v izolaciji oziroma v karanteni.

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Poleg splošnih ukrepov se za opravljanje frizerske dejavnosti  zahteva primerna priprava prostorov. Zahteva se namestitev vizualnih gradiv oz. plakatov na temo umivanja in razkuževanja rok. Tako stranke kot izvajalci naj si pogosto umivajo ali razkužujejo roke  (npr. z razkužilom na osnovi 60 do 80 % alkohola). Vedno pa po uporabi predmetov, kot so npr. telefon, računalnik, blagajna ipd..

Frizerski salom mora zagotavljati možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene ter razkuževanja rok za stranke. Ob vhodu morata biti nameščena podajalnik razkužila za stranke in koš za odpadne maske. V salonu ne sme biti na razpolago časopisov, revij, igrač ipd..

Stranke se ne smejo dotikati obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so njihove roke umite ali razkužene. Oboji naj upoštevajo higieno kihanja in kašljanja.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Frizerska maska in… vizir!

Zahteva se nošnja mask. Od zaposlenih se zahteva, da nosijo tudi vizir. Maska naj se zamenja na 2 do 3 ure oz. prej, če se zmoči. Vizir se med strankami obriše z alkoholnim razkužilom. Delovna oblačila naj bodo iz materiala, ki je pran pri temperaturi najmanj 60°C, bolje 90°C. Ogrinjala naj bodo za enkratno uporabo oz. prana pri temperaturi 60°C.

V salonu naj bo le toliko strank, kot jih lahko naenkrat postrežejo - izjema je le spremljevalec otroka ali invalida. Razdalja med delovnimi pari naj bo vsaj 2 metra. Med stranko in frizerjem pa vsaj 1 meter oz. največja možna razdalja, ki jo narava dela dopušča. Kontakt z obrazom naj se čim bolj omeji.

Vsak postopek se izvaja po obveznem predhodnem pranju las s šamponom v frizerskem salonu. Izvajanje storitev, ki navadno spremljajo dejavnosti, kot je frizerska, kot npr. oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic, urejanje brade, se zaenkrat odsvetuje.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Frizerska dejavnost vsekakor zahteva razkuževanje ali sterilizacijo!

Med strankami je potrebno očistiti in razkužiti pribor in pripomočke (škarje, glavnike, sponke, krtače…). Izjema so tista, ki so za enkratno uporabo ali se sterilizirajo. Čisti in razkuži se odlagalne površine za delovne pripomočke in naslonjala stola za glavo in za roke ter površine, kamor stranka odloži svoje predmete. V primeru sedežev, prekritih iz materialov, kot je tkanina, se naj uporabi PVC prevleka za enkratno uporabo.

Prostori, tla in sanitarije naj bodo očiščeni vsaj enkrat dnevno in po NIJZ-jevih Priporočilih za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije COVID-19. Ti naj se tudi stalno in učinkovito zračijo, kot to zahteva NIJZ.

Izračun: KRIZNI DODATEK

Frizerska dejavnost še vedno ni na razpolago nekaterim osebam…

Priporočeno je čim manjše dotikanje različnih predmetov in površin in le toliko, kot je nujno. Za naročanje je predvideno le naročanje po telefonu in plačevanje, ki je brezstično. Dokler epidemija ne izzveni, se osebam, ki so starejše, in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni, obisk frizerskega salona odsvetuje!

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune Mega zakona!

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 
 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja