Go to Top

Finančni računi v tujini: Skrivanje denarja kmalu ne bo več mogoče

Finančni računi, ki jih imajo fizične osebe in podjetja odprete v tujini bodo kmalu avtomatično dostopni Finančni upravi RS (FURS).

Septembra bo namreč stekla avtomatična izmenjava podatkov o finančnih računih, ki jih imajo državljani članic Evropske unije (EU) in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) odprte v tujini. Če zavezanci doslej z obstojem takšnega računa finančne uprave niso seznanili že sami, bo ta podatke prejela od davčnega organa ustrezne države.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kako finančni računi v tujini vplivajo na vaše poslovanje?

Več informacij

FURS bo podatke o finančnih računih bank in hranilnic, ki jih imajo naši rezidenti odprte v tujini, začel prejemtai septembra. Finančni računi so denimo plačilni, depozitni ali skrbniški računi.

FURS go tako prejel podatke o vseh finančnih računih (vključno s podatkom o stanju ali vrednostjo računa), ki jih imajo rezidenti Slovenije odprte v tujini. V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) bo FURS prejel tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom.

finančni računi

FURS trenutno ve za obstoj 40.430 računov v tujini. Od tega jih je 28.117 v lasti fizičnih oseb, 12.313 pa v lasti podjetij.

Za morebitna vprašanja v zvezi z računi iz tujine, vam v podjetju Data nudimo davčno svetovanje in izobraževanje Abeceda poslovanja. Tisti, ki pa ste registrirali podjetje nedavno, vse osnovne informacije dobite na brezplačnem seminarju Podjetnik sem, kaj pa zdaj.

Prijava na izobraževanje

Finančni računi morajo biti prijavljeni FURS-u

Zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, ga je že zdaj dolžan tega v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. O tem smo pisali v prispevku Ste že prijavili račun v tujini?.

Če tega zavezanec ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1200 evrov, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1200 do 30.000 evrov.

Nekatere države so si izborile enoletno prehodno obdobje

Prve podatke o finančnih računih si bo večina sodelujočih držav začela avtomatično izmenjavati septembra za leto 2016. Nekatere pa so si izborile enoletno prehodno obdobje. Med njimi sta denimo tudi Avstrija in Švica, ki bosta prvo avtomatično izmenjavo podatkov izvedli šele septembra 2018.

Čeprav bo Avstrija o teh računih poročala šele od septembra 2018 dalje, pa bo že v letošnjem septembru Furs in tudi finančne urade v vseh ostalih sodelujočih državah obvestila o tistih računih posameznikov in subjektov, ki so bili morebiti odprti v zadnjih treh mesecih leta 2016.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja