Go to Top

Finančni nadzor je včasih filmski

Finančni nadzor je dogodek, ki še tako vestnemu podjetniku povzroči skrbi. A ne opravljajo vsi finančni inšpektorji svojega dela v pisarnah, kjer brskajo po fasciklih.

Tako so uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota v v začetku avgusta odkrili nekaj sto sumljivih tablet. Izkazalo se je, da gre za  prepovedane snovi v športu. Opravljali so finančni nadzor na počivališču Pince ob pomurski avtocesti. Preiskali so tudi kombinirano vozilo z moldavskimi registrskimi oznakami, ki ga je vozil državljan Moldavije. Pri pregledu vozila  in prtljage so med prtljago odkrili kartonasto škatlo s tabletami. V škatli je bilo 360 tablet Strombafort, ki vsebujejo učinkovino stanazolol. Ta je uvrščena na seznam nedovoljenih snovi v športu, saj spada med anabolične androgene steroide. Zoper voznika so uvedli prekrškovni postopek, tablete pa predali policiji.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Najbrž si nihče izmed podjetnikov ne želi po nepotrebnem polniti državnega proračuna s kaznimi, ki jih lahko prinese finančni nadzor. Zato vas vabimo na brezplačen seminar Podjetnik sem – kaj pa zdaj? Poslovanje svojega podjetja boste uredili tako, da boste brez skrbi celo v primeru obiska najbolj natančnega inšpektorja.

Finančni nadzor odkril ilegalce

finančni nadzorIsta ekipa FURS, torej uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota, je 7. avgusta pri izvajanju finančnega nadzora odkrila deset ilegalnih prebežnikov. Tudi tega dne so bili aktivni na počivališču Pince-sever ob pomurski avtocesti. Ustavili so kombinirano vozilo Renault Master, ki ga je vozil romunski državljan. Voznik jim je predložil račun za blago, ki naj bi ga prevažal. Uslužbenca mobilnega oddelka sta se odločila za pregled blaga in tovorišča. Ko je voznik odprl zadnja in stranska vrata, so bile vidne le plošče iz stiropora. Po odstranitvi treh zavojev stiropora sta uslužbenca opazila kovinsko ogrodje, ki je bilo prekrito z mavčnimi ploščami. Povzpela sta se na stiropor in pogledala čez ogrodje, kjer sta zagledala več ljudi, ki so bili stisnjeni ob steni tovorišča. Ugotovili so, da je v vozilu deset ilegalnih prebežnikov. Šlo je za šest državljanov Indije, dva državljana Pakistana in dva državljana Irana. Zaradi suma kaznivega dejanja so postopek nadaljevali policisti Policijske uprave Murska Sobota.

Izpolnjujete vse obveznosti?

Vsa podjetja in ustanove, ki zaposlujejo delavce ali sodelujejo s zunanjimi sodelavci, vabimo na brezplačen seminar Obveznosti delodajalcev od A do ŽPravna služba podjetja Data, d.o.o., namreč ugotavlja, da se večina delodajalcev sicer zaveda obveznosti, ki jih nalaga zakonodaja, a so pogosto izgubljeni med zahtevami zakonov, pravilnikov in pogodb. Posledice poslovanja, ki ni usklajeno z zakonodajo, pa so pogosto neprijetni obiski različnih inšpekcij. Med pravnim svetovanjem se srečujemo z mnogimi konkretnimi primeri, ko so podjetja zaradi visokih glob in ostalih sankcij v resnih težavah. Mnogi se morajo odločiti celo za zaprtje podjetja. V večini primerov bi se tem zapletom lahko izognili, če bi bili seznanjeni z vsemi obveznostmi, ki se od delodajalca pričakujejo od dne ustanovitve podjetja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Inšpektorji tudi nad igre na srečo

finančni nadzorJulija pa so inšpektorji Finančne uprave RS v tesnem sodelovanju s policisti in kriminalisti na območju Murske Sobote izvedli uspešno akcijo odkrivanja in preprečevanja nedovoljenega prirejanja iger na srečo. Na podlagi zbiranja obvestil in nadzora v okviru hišne preiskave, v katerem je sodelovalo več deset policistov in kriminalistov, so v posebnem prostoru gostinskega lokala odkrili nameščene igralne naprave, na katerih so se prirejale različne igre. Po več urah trajajoči hišni preiskavi so inšpektorji odkrili in zasegli še večjo količino denarja, ki izhaja iz nedovoljenega prirejanja iger na srečo. Policisti preiskujejo tudi znake kaznivega dejanja.

Odkrivanje tovrstnega prirejanja iger na srečo je po navadi zelo zahtevno. Običajno se namreč odvija v zaprtih, pogosto zasebnih prostorih, kleteh ali posebej za to namenjenih prostorih, do katerih je dostop omogočen le izbranim osebam.

Hkrati je ta pojav tesno povezan z drugimi oblikami nedovoljenega oziroma celo kaznivega ravnanja. Organizatorji namreč igralne naprave pogosto posebej priredijo in tako zmanjšajo možnost dobitkov. Tovrstni nezakoniti ponudbi iger na srečo so posebej izpostavljeni predstavniki ranljivih skupin. To so mladostniki in posamezniki, ki imajo težave z igrami na srečo, so celo odvisniki oziroma zasvojenci z igrami na srečo.

Dovoljenje za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih ima v Sloveniji sicer 26 podjetij. Sprejemanje ali posredovanje vplačil, oglaševanje ali opravljanje drugih storitev v zvezi s prirejanjem iger na srečo za osebe, ki nimajo koncesije Vlade RS, pa je prepovedano.

Globe do 250.000 evrov

Finančna uprava RS napoveduje, da bo tudi v prihodnje izvajala poostren nadzor na področju nedovoljenega prirejanja iger na srečo. Za kršitve na tem področju so zagrožene visoke kazni tako za gospodarske družbe kot posameznike. Tako se z globo od 30.000 do 250.000 evrov kaznuje za prekršek pravna oseba, če brez dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa priredi igro na srečo. Za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, je za tovrstne kršitve zagrožena globa od 30.000 do 150.000 evrov. Denarne kazni so zagrožene tudi za odgovorne osebe in sicer od 5.000 do 10.000 evrov. Za posameznike, ki prirejajo igro na srečo brez dovoljenja oziroma koncesije, je zagrožena kazen od 1.500 do 5.000 evrov.

Sicer so na FURS-u napovedali, da bodo inšpektorji na terenu letos posebno pozorni na ustrezno oddajanje nepremičnin v turistični najem. Preverjajo pa tudi na izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov .

“Običajni” finančni nadzor sicer ne poteka tako filmsko. O tem, kaj pregledujejo finančni inšpektorji in kakšna pooblastila imajo, smo že pisali. Inšpekcijski finančni nadzor se načeloma vedno začne z vročitvijo sklepa o nadzoru. Finančni inšpektorji nadzor začnejo opravljati po poteku osmih dni od vročitve sklepa. Torej se lahko na njihov prihod pravočasno pripravite. Seveda pa ni nujno, da se finančni inšpektorji vedno napovejo. Brez predhodne najave vas inšpektor lahko obišče, če bi bil ob najavi ogrožen namen inšpekcijskega nadzora.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja