Go to Top

Februarska povprečna plača višja od 2.100 evrov!

Februarska povprečna plača je v bruto znesku znašala 2.132,58 evrov. Koliko je to v neto znesku? Kolikšna je ta plača v primerjavi z januarjem in kolikšna v primerjavi z lanskim letom?

Informativni izračun dohodnine

Februarska povprečna plača nižja od januarske

Februarska povprečna plača je bila nižja od januarske. Medtem, ko je povprečna bruto plača februarja znašala 2.132,58 evrov, je bila povprečna plača januarja 2.144,72 evrov. To pomeni, da je bila februarska povprečna plača od januarske nominalno nižja za 0,6 %, realno pa 1,3 %.

Od januarske povprečne neto plače pa je bila februarska nominalno nižja za 0,5 %, realno pa za 1,3 %. To so pokazali podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Imate kakšna vprašanja glede plače oz. druge delovnopravne dileme? Odgovore na njih vam lahko pomagajo najti naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite podjetje na Dati!

Februarska povprečna plača višja v zasebnem sektorju kot v javnem

V primerjavi s povprečno plačo v januarju, se je povprečna plača v zasebnem sektorju zvišala za 0,6 %, v javnem sektorju pa znižala za 2,8 %. V institucionalnem sektorju države pa se je februarska povprečna plača znižala za 2,5 %.

Bi želeli zaslužiti z vašo idejo oz. hobijem?

pravno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

V katerih dejavnostih so bile najvišje povprečne plače v februarju?

Najvišjo februarsko povprečno plačo so imeli zaposleni, ki se ukvarjajo z oskrbo z električno energijo, plinom in paro. Ti so v februarju v povprečju zaslužili 2.860,13 evrov bruto. Ta plača je 34,1 % višja od povprečne slovenske plače februarja. Na drugem mestu so sledile finančne in zavarovalniške dejavnosti, kjer je bila povprečna plača 2.859,11 evrov. Najnižja povprečna plača je bila zabeležena v gostinstvu, kjer so zaposleni v povprečju zaslužili 1.542,82 evrov bruto.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Kakšne so povprečne plače po regijah?

Februarska povprečna plača je bila najvišja med zaposlenimi v osrednjeslovenski regiji. Ti so v februarju v povprečju zaslužili 2.397,82 evrov bruto. S tem je bila njihova povprečna plača za 12,4 % višja od povprečne plače v ostalih slovenskih regijah. Na drugi strani pa je bila najnižja februarska povprečna plača zabeležena v notranjsko-primorski regiji. Tam so zaposleni v povprečju zaslužili 1.842,68 evrov. Ta bruto plača je bila 13,6 % nižja od slovenskega povprečja. Veste, koliko znaša minimalna plača 2023?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja