Go to Top

Februarska inflacija nižja kot januarja, a še vedno 9,3-odstotna!

Februarska inflacija je bila na letni ravni 9,3 odstotka, na mesečni ravni pa je bila rast cen 0,7-odstotna. Kaj se je najbolj podražilo?

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Največji vpliv na inflacijo ima dražja hrana!

Cene blaga so se v povprečju dvignile za 10 odstotkov, cene storitev pa za 7,8 odstotka. Da je bila letna februarska inflacija tako visoka so najbolj vplivale cene hrane (2,8 odstotka) Hrana se je namreč od lani v povprečju podražila kar za 18,3 odstotka. Surs je sporočil, da so se najbolj podražili sladkor (za 51,2 %), sveže posneto mleko (za 38,3 %) ter drugo jedilno olje (za 37,7 %). Cene izdelkov in storitev za rekreacijo in kulturo so bile višje za 9,6 %. Podražila so se tudi trda goriva (72,4 %) ter gostinske storitve (13 %). Na inflacijo pa so vplivale tudi podražitve raznovrstnega blaga in storitev (dražje za 7 %), gospodinjskega pohištva (za 15,5 %) ter novih avtomobilov (za 10,8 %). Na drugi strani se je za devet odstotkov pocenila elektrika ter inflacijo ublažila za 0,4 odstotne točke.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Do kdaj odmeriti letni dopust 2023?

Na mesečni ravni februarska inflacija 0,7-odstotna

V primerjavi z januarjem letos so bile cene februarja (februarska inflacija) v povprečju višje za 0,7 odstotka. Vpliv na inflacijo so imele podražitve počitniških paketov (za 8,6 odstotka). Te so inflacijo dvignile za 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke so k inflaciji prispevale podražitve zelenjave (za 5,2 %), bencina (za 4,6 %), kruha in izdelkov iz žit (za 3,1 %) ter gospodinjskega pohištva (za 2,3 %). Druge mesečne podražitve so imele na inflacijo 0,2 odstotne točke vpliva. Mesečno inflacijo so po 0,1 odsotne točke znižale pocenitve trdih goriv (za 8,1 %) in oblačil ter obutve (za 1,2 %).

 Preberite še – Socialni transferji 2023

Kaj pa harmonizirani indeks cen?

Februarska inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila na letni ravni 9,4-odstotna. Na mesečni ravni pa so se po tem izračunu cene v Sloveniji zvišale za 0,6 odstotka. Harmonizirani indeks se uporablja za primerjave v EU.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja