Go to Top

Evropska brezposelnost na 8,5 odstotkih

Evropska brezposelnost je bila v povprečju v februarju v vseh državah evro območja 8,5-odstotna.  To je najmanj po decembru 2008, je danes sporočil Evropski statistični urad (EUROSTAT). V vseh državah članicah Evropske unije je bila brezposelnost 7,1-odstotna, kar je prav tako najnižja izmerjena evropska brezposelnost po septembru 2008.

->>> Še nimate službe? Priložnost lahko poiščete v razvoju svojega podjetja! Pridružite se nam na skupinskem svetovanju o registraciji podjetij!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Evropska brezposelnost še naprej upada

Eurostat predvideva, da to pomeni, da je bilo v vseh Evropski uniji brezposelnih 17,6 milijona ljudi, kar pomeni, da je bilo v primerjavi z januarjem letos zaposlenih 201 tisoč ljudi več.

Najnižja je evropska brezposelnost na Češkem, kjer je brez dela zabeleženo le 2,4 odstotka delovno sposobnih. Sledijo Nemčija (3,5 odstotka), Malta (3,5 odstotka), Madžarska (3,7 odstotka; podatek je za januar 2018), Nizozemska (4,1 odstotka in Velika Britanija (4,2 odstotka, podatek je za december lani).

Slovenija je na 12. mestu z 5,3-odstotno brezposelnostjo. Uvrstili smo se pred Luksemburg (5,4 odstotka), Irsko (6,1 odstotka) in Švedsko (6,2 odstotka). Na repu vseh držav so še vedno Grčija kot zadnja z 20,8-odstotno brezposelnostjo, Španija z 16,1-odstotno brezposelnostjo in Italija (10,9 odstotka).

Za primerjavo – v ZDA je bila februarja letos brezposelnost 4,1-odstotna.

->>> Rešitev za brezposelnost je lahko tudi samozaposlitev! Če imate poslovno idejo, se nam lahko pridružite na brezplačnem izobraževanju in preverite, kako kakovostna je!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Pri odpiranju podjetja lahko izkoristite tudi spodbude za nova podjetja, podjetnikom pa so na voljo tudi spodbude za razvoj kadrov!

Še vedno veliko težav z brezposelnostjo med mladimi

Evropska brezposelnost upada tudi med mladimi, vendar je še vedno precej višja od splošne. Tako je v evro območju brezposelnost med mlajšimi od 25. let 17,7-odstotna, v vseh državah članicah EU pa 15,9-odstotna. V enakem obdobju lani je bila 17,3-odstotna in 19,4-odstotna. Najnižja je v Nemčiji (6,2 odstotka), na Nizozemskem (7,2 odstotka) in na Češkem (7,5 odstotka), najvišja pa v Grčiji (45 odstotkov), v Španiji (35,5 odstotkov) ter v Italiji 32,8 odstotkov).

Brezposelnost upada tudi v Sloveniji; nazadnje smo o njej pisali v začetku februarja. Nedolgo nazaj pa so v Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov že opozorili tudi na pomanjkanje usposobljenih delavcev.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja