Go to Top

Podjetjem na voljo dodatna sredstva za razvoj kadrov

Podjetnikom se pri povezovanju v partnerstva za strateški razvoj kadrov obeta dodatna podpora, saj je za program Kompetenčni centri za razvoj kadrov (KOC 2.0) namenjenih dodatnih 900 tisoč evrov. Pomanjkanje usposobljenega kadra je namreč trenutno največji izziv slovenskega trga dela.

>>> Ste ravnokar opravili postopek za odprtje podjetja? Razmišljate o zaposlovanju sodelavcev? Pridružite se nam na brezplačnem seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Kaj sploh je program Kompetenčni centri za razvoj kadrov?

Kompetenčni centri so partnerstva med podjetji in drugimi organizacijami v okviru posamezne gospodarske panoge. Povezujejo slovenska podjetja z namenom razvijati in usposabljati kader.

Predstavljajo pomembno spodbudo delodajalcem, da zaposlenim omogočijo usposabljanja kot strateško orodje za doseganje boljših poslovnih rezultatov. Ker se povezujejo glede na panoge, omogočajo prenos znanj.

Program za razvoj kadrov izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad ob podpori ministrstva in Evropskega socialnega sklada. Od 1. marca lani do zdaj so uresničil več kot 15.000 vključitev v usposabljanja ali deset odstotkov več od prvotnih načrtov.

razvoj kadrovMinistrstvo za delo in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta se zaradi pozitivnih rezultatov odločila za razširitev programa. Z dodatnimi 900.000 evri bo tako do konca leta omogočena vzpostavitev še desetih kompetenčnih centrov.

V okviru programa se izvajajo različna usposabljanja

V okviru projekta se deli znanje z notranjimi usposabljanji, izvaja se skupinska in individualna usposabljanja. Podjetja za usposabljanja lahko pridobijo od 50 % – 70 % sofinanciranih sredstev. Aktivnosti projektne pisarne, ki skrbi za aktivnosti usposabljanj in zastopanje interese posameznih podjetij partnerstva, pa so podprte v celoti. Skupni obseg sredstev na partnerstvo je od 250.000 do 400.000 evrov.

>>> Delodajalci, ne pozabite na usposabljanje iz varnosti in zdravja pri delu. Zagotoviti ga morate vsem svojim zaposlenim, tudi študentom in dijakom. Usposabljanje izvajamo tudi pri nas, v podjetju DATA.

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Trenutno deluje 11 kompetenčnih centrov

V obdobju 2016–2018 je bilo vzpostavljenih 11 kompetenčnih centrov za razvoj kadrov, ki vključujejo kar 250 podjetij z več kot 35.800 zaposlenimi.

Delujejo na naslednjih področjih: trajnostno gradbeništvo (KOC SOTRAG), tovarne prihodnosti, trajnostni turizem, orodjarstvo (KOC KOR), kemijska industrija (KoCKE 2), vodarstvo (KOC KVA), elektroindustrija (KOC EEI 4.0), krožno gospodarstvo (KOC KROG), logistika (LOGINS), pametna mesta in skupnosti (KoC-PMiS) in prehrambna industrija (KOC Hrana).

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Njihov glavni namen je zviševati usposobljenost kadra že zaposlenega v panogi, pridobivanje novih kompetenc za večjo konkurenčnost zaposlenih, podjetij in panoge na trgu ter sodelovanje slovenskih podjetij v okviru panoge na tem področju.

Več informacij o programu za razvoj kadrov najdete na spletni strani sklada.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja