Go to Top

Ekonomsko odvisne osebe – kateri samozaposleni so to?

Ekonomsko odvisne osebe so podjetniki, ki večino prihodkov pridobijo s sodelovanjem z enim naročnikom

Ekonomsko odvisna oseba je pojem, ki  ga uvaja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Gre za samozaposleno osebo ali več njih, ki na podlagi civilnega prava, osebno, za plačilo in samostojno, dlje časa opravlja delo za istega naročnika ter sama ne zaposluje delavcev. V kolikor bi potrebovali pomoč glede tolmačenja pogodbe o poslovnem sodelovanju, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Kdo so ekonomsko odvisne osebe?

Ekonomsko odvisne osebe so podjetniki, samozaposlene osebe, ki najmanj 80 odstotkov svojih letnih prihodkov pridobijo od istega naročnika. Sprašujete nas ali je tako delo zakonito? Na kaj je potrebno paziti, če sodelujete le z enim naročnikom? Z informacijami vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci. Pošljite jim vprašanja in povprašajte za ponudbo za plačljivo svetovanje na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kako Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) opredeljuje ekonomsko odvisne osebe?

Če poseben predpis ne določa drugače, potem se za ekonomsko odvisne osebe uporabljajo določila ZDR-1, ki se nanašajo na:

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pa določa še en pojem, ki je tesno povezan z opredelitvijo ekonomsko odvisne osebe in njenim načinom sodelovanja z naročnikom. Gre za elemente delovnega razmerja.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

pravno svetovanje

Informativni izračun za normirance

Ekonomsko odvisne osebe in elementi delovnega razmerja

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delovno razmerje, razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca. V delovnem procesu delavec za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.

ZDR-1 določa naslednje elemente delovnega razmerja:

  • oseba delo opravlja v delovnih prostorih naročnika,
  • oseba delo opravlja v delovnem času, ki velja za ostale zaposlene naročnika in 8 ur dnevno (ali manj),
  • oseba mora obvestiti naročnika o predvidenem dopustu in mora prejeti predhodno odobritev dopusta,
  • oseba mora o bolniški odsotnosti obvestiti naročnika ter za to predložiti bolniški list,
  • oseba uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva naročnika (delovne pripomočke, potrošni material, računalnik, službeni avto…) in za uporabo teh sredstev ne plačuje najemnine,
  • delo opravlja po navodilih in pod nadzorom odgovorne osebe naročnika.

Kadar so podani elementi delovnega razmerja, je torej potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi. V takšnih primerih delo preko s.p. ni dovoljeno.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Ekonomsko odvisne osebe in njihove dolžnosti

Vsako leto po zaključku koledarskega ali poslovnega leta, so ekonomsko odvisne osebe, dolžne obvestiti naročnika o pogojih pod katerimi deluje. Naročniku morajo posredovati vsa dokazila in informacije, s pomočjo katerih se lahko ugotovi obstoj ekonomske odvisnosti.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja