Go to Top

eDavki – vložitev ugovora na dohodnino

Ste preverili svoj informativni izračun z naslovom dohodnina 2017, ki ste ga prejeli v prvih dneh junija? Če se z njim ne strinjate, morate do 2. julija na FURS poslati ugovor. Uporabite portal eDavki in prihranite čas, pa tudi denar.

edavkiPreden se prijavite na portal eDavki, na izračunu preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato podatke primerjajte s podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. Ugovor morate podati, če podatki v informativnem izračunu niso pravilni ali so pomanjkljivi ali je davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena. Sicer storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov.

Kako vložiti ugovor?

O tem, na kaj morate biti pozorni pri branju informativnega izračuna, smo že pisali. Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če se boste odločili, da boste ugovor oddali v papirnati obliki, obrazec lahko natisnete s Fursove spletne strani ali pa ga prejmete na enem izmed finančnih uradov. Na podlagi ugovora vam bo Furs izdal dohodninsko odločbo.

Za podjetnike in podjetja je poslovanje s Finančno upravo preko portala eDavki obvezno, fizične osebe pa imajo še vedno možnost izbire. In ne pozabite: rok za doplačilo dohodnine je 1. avgust (za tiste, ki ste izračun prejeli v drugem svežnju). Preveč plačana dohodnina pa bo letos prišla na vaš račun 30. julija.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

eDavki za pravne osebe

Prek eDavkov zavezanec lahko:

  • elektronsko odda skoraj vse davčne obrazce (denimo napoved za odmero dohodnine ali DDV),
  • preverja, ali ima obračunane in plačane prispevke za socialno varnost,
  • ima vpogled v informativni izračun dohodnine in izračun obresti,
  • preverja stanje na svoji knjigovodski kartici.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo.

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

eDavki za fizične osebe

Štirje razlogi za uporabo eDavkov za fizične osebe:

  1. hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazca (obrazec je že v veliki meri predizpolnjen z vgrajeno pomočjo in orodji za sprotno preverjanje),
  2. možnost oddaje dokumenta 24 ur na dan, 7 dni v tednu, brez stroškov za poštnino,
  3. ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v informacijski sistem FURS,
  4. prihranek pri papirju kot so obrazci, fotokopije, kuverte, potrdila itd. (Primer: zavezanci vsako leto natisnejo kar milijon strani obrazcev zgolj za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Od letos se lahko olajšava za vzdrževane družinske člane lahko uveljavlja prek eDavkov brez digitalnega certifikata.)

FURS sicer poslovanje preko portala eDavki zelo spodbuja. Elektronsko poslovanje namreč prinaša prednosti in prihranke v primerjavi s papirnim poslovanjem. Elektronsko poslovanje prek eDavkov ne uvaja novih obveznosti davčnih zavezancev, temveč omogoča izpolnjevanje obstoječih davčnih obveznosti (predvsem oddajo dokumentov) na udobnejši način. O tem smo že pisali v prispevku o obiskanosti eCarine in eDavkov.

In ko ravno razmišljate o davkih, je dober trenutek tudi za razmislek o dodatnem zaslužku. Če že imate dobro poslovno idejo, predlagamo, da za začetek odprete popoldanski s. p. Svetovalci na naši VEM točki so pravi naslov za nasvete o ustanovitvi podjetja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja