Go to Top

Družinski prejemki in državne štipendije

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarja na spremembe pri družinskih prejemkih in državnih štipendijah, ki bodo stopile v veljavo 1. 1. 2019.

Informativni izračun dohodnine

Družinski prejemki in državne štipendije so po novem urejeni tako, da:

  • znaša očetovsko in starševsko nadomestilo 100 odstotkov osnove (Do 31. 12. 2018 je bilo to nadomestilo 90 odstotkov.),
  • je materinsko nadomestilo neomejeno, starševsko nadomestilo pa omejeno na 2,5 kratnik povprečne plače (Do 31.12. 2018 je bilo nadomestilo plače omejeno na 2-kratnik povprečne plače.),
  • dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine, ne glede na materialni položaj družine (Do 31. 12. 2018 je veljal cenzus.),
  • do državne štipendije bodo upravičene dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 EUR neto povprečno na družinskega člana (Do 31.12. 2018 je bil cenzus 576,89 EUR neto povprečno na družinskega člana).

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Družinski prejemki in državne štipendije so pred spremembami, kaj to pomeni v praksi?

V praksi to pomeni, da bodo tisti, ki bodo imeli na dan 1. 1. 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila v višini 90% osnove oziroma z zgornjo omejitvijo, prejeli po uradni dolžnosti novo odločba.

Informativni izračun dohodnine

Družinski prejemki in državne štipendijeV novi odločbi bo od 1. 1. 2019 odločeno o nadomestilu po pravilih, ki veljajo od 1. 1. 2019 dalje. Nove vloge vam tako ni potrebno ponovno vložiti, saj vam bo izdana odločba po uradni dolžnosti. Prvo višje izplačilo nadomestila tako lahko pričakujete v februarju 2019 in se nanaša za obdobje januar 2019.

V letu 2019 dodatek za veliko družino ne bo več odvisen od materialnega položaja družine in so do njega upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki, pod pogojem da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji.

Pravni nasvet

Do državne štipendije bodo od 1. 1. 2019 dalje upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 EUR. Vlagatelji lahko vložijo vloge na CSD od 1. 12. 2018 dalje. CSD ne bo odločal o upravičenosti do štipendije po uradni dolžnosti, pač pa je potrebno oddati novo vlogo. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, kakor tudi vlagatelji, ki jim državna štipendija v šolskem / študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja