Go to Top

Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek

Dopolnilna dejavnost na kmetiji zahteva ureditev statusa

Dopolnilna dejavnost na kmetiji omogoča boljšo rabo proizvodnih zmogljivosti in delovnih moči kmetije ter pridobivanje dodatnega dohodka na kmetiji. Letni dohodek iz tovrstne dejavnosti ne sme presegati treh povprečnih letnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu, na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost pa ne sme presegati petih povprečnih letnih plač na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu.

Izračunajte si plačo!

Dopolnilna dejavnost na kmetiji – ureja jo posebna uredba

Vrste dopolnilnih dejavnosti in vse druge pogoje, vezane na njihovo opravljanje, natančno določa Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji (Uradni list RS, št. 57/15).

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Kaj se lahko opravlja kot dopolnilna dejavnost na kmetiji?

Na kmetiji se lahko opravljajo naslednje skupine dopolnilnih dejavnosti:

dopolnilna dejavnost na kmetiji

 • predelava primarnih kmetijskih pridelkov;
 • predelava gozdnih lesnih sortimentov;
 • prodaja kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij;
 • vzreja in predelava vodnih organizmov;
 • turizem na kmetiji;
 • dejavnost, povezana s tradicionalnimi znanji na kmetiji, storitvami oziroma izdelki;
 • predelava rastlinskih odpadkov ter proizvodnja in prodaja energije iz obnovljivih virov;
 • storitve s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo ter ročna dela;
 • svetovanje in usposabljanje v zvezi s kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnostjo;
 • socialno-varstvene storitve.

Na isti kmetiji se sicer lahko opravlja več vrst dopolnilnih dejavnosti, a se za isto vrsto dejavnosti lahko določi samo en nosilec dejavnost. Sicer pa lahko dejavnost, poleg nosilca, izvajajo tudi nosilec kmetije, člani kmetije in zaposleni na kmetiji (vpisani morajo biti v register kmetijskih gospodarstev).

računovodsko svetovanje

Kakšni so pogoji, če je vaša izbrana dejavnost dopolnilna dejavnost na kmetiji?

Nosilec dopolnilne dejavnosti mora pred začetkom opravljanja dopolnilne dejavnosti na kmetiji pridobiti dovoljenje upravne enote. Dopolnilna dejavnost na kmetiji se lahko začne izvajati namreč šele po pridobitvi dovoljenja in po tem, ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih za začetek opravljanja posamezne dopolnilne dejavnosti določajo področni predpisi.

Osnovni pogoj za pridobitev dovoljenja kot  dopolnilna dejavnost na kmetiji  je, da ima kmetija, na kateri se opravlja dopolnilna dejavnost, v uporabi najmanj en hektar primerljivih kmetijskih površin. Natančnejši pogoji pa so določeni za posamezno vrsto dopolnilne dejavnosti na kmetiji v že omenjeni uredbi.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Registrirana dopolnilna dejavnost na kmetiji? Do 30. junija je treba lanski dohodek sporočiti upravni enoti

Na podlagi oddane vloge se izda dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti. Upravna enota podatke o izdanem dovoljenju vpiše v Register kmetijskih gospodarstev, kamor se vpiše tudi letni dohodek iz dopolnilnih dejavnosti. Tega mora nosilec dopolnilne dejavnosti sporočiti upravni enoti, kot to določa Zakon o kmetijstvu. Dohodek iz dopolnilnih dejavnosti morajo kmetje javiti svoji upravni enoti do 30. junija za preteklo leto. Podatke pridobijo od organizacije, ki vodi knjigovodstvo za kmetijo. Če pa kmetija to izvaja sama, ga pripravi sama.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dopolnilna dejavnost na kmetiji in predložitev davčnega obračuna DohDej

Na podlagi davčne zakonodaje mora nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji davčnemu organu Finančni upravi RS predložiti davčni obračun DohDej za koledarsko leto v zakonskem roku, to je najkasneje do 31. marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto. Oziroma v primeru, ko dopolnilna dejavnost na kmetiji preneha med koledarskim letom, v roku 60 dni od zaključka opravljanja dejavnosti. Pri tem vam lahko pomagajo tudi Datini davčni svetovalci.

Komentarjev (4)

 • Marjetka pusnik 26. Januarja 2018 - 9:31 Odgovori

  Zanima me ce lahko imam dopolnilno dejavnost na kmetiji sivanje otroskih oblacil sem namrec ostala doma brez dohodka ker skrbim za nepokretno osebo svojo msamo

  • Manca Borko Grimšič 6. Marca 2018 - 10:33 Odgovori

   Pozdravljeni, glede dopolnilne dejavnosti na kmetiji bo najboljši naslov KZS, verjetno bo bolj primerno, če registrirate osebno dopolnilno delo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Helena Gašperšič 14. oktobra 2018 - 18:04 Odgovori

  Spoštovani,
  je potrebna Nacionalna poklicna kvalifikacija za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji . predelava mleka.
  Hvala za odgovor,
  Helena

  • Data, d.o.o. 16. oktobra 2018 - 8:27 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Uredba tega ne določa. Za bolj podroben odgovor pa predlagamo, da se obrnete na lokalno kmetijsko-svetovalno službo. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja