Go to Top

Domači pridelki – obogatitev mize in denarnice

Domači pridelki

Domači pridelki vam lahko prinesejo dodaten zaslužek? To z vami delimo na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Informativni izračun plače

Povpraševanje po bio oziroma domačih izdelkih je vsako leto večje. Domači pridelki gredo v promet. Slovenski pridelki in proizvodi so cenjeni, zato jih ljudje tudi pogosteje kupujejo. Če bo torej vaša embalaža lična, vsebina kakovostna in promocija inovativna, se za uspeh vaše dejavnosti ni treba bati.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Domači pridelki – katera je ustrezna dejavnost?

domači pridelkiOb ustanovitvi s.p.-ja boste morali izbrati ustrezno dejavnost vašega podjetja. Brez skrbi, med številnimi možnostmi iz Standardne klasifikacije dejavnosti vam bodo izkušeni podjetniški svetovalci pomagali izbrati prave.

Če boste želeli vlagati zelenjavo, kuhati paradižnikovo mezgo, proizvajati domače marmelade, džeme ali kompote, morate registrirati dejavnost Druga predelava in konzerviranje sadja in zelenjave (10.390).

Lastne trgovine vsaj na začetku podjetniške poti verjetno še ne boste odprli. Zato boste iskali možnosti za prodajo izdelkov na tržnicah, sejmih ali celo po pošti. Tudi za to bo potrebna registracija ustrezne dejavnosti.

  • Za prodajo na domu/pred hišo: 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.
  • Za prodajo na tržnici: 47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki.
  • Za prodajo po pošti: 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu.

Stroškom, ki so povezani s prodajo na tržnicah, se lahko izognete s prodajo kar pred svojo hišo. Več informacij o tem dobite v prispevku Želite višek pridelanega sadja ali zelenjave prodajati pred hišo?.

računovodsko svetovanje

Domači pridelki v trgovinah

S svojimi proizvodi lahko zalagate tudi trgovine. Za to boste morali registrirati dejavnost Trgovina na debelo s sadjem in zelenjavo (46.310). Sem namreč spada trgovina na debelo s predelanim sadjem ali zelenjavo.

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Ker pa je danes moderno pripravljati hrano doma in si vse več ljudi želi, da bi se naučili priprave marmelad oziroma drugih proizvodov iz sadja in zelenjave, lahko zaslužite tudi z izvajanjem delavnic. Na njih bi denimo poučevali kuhanje marmelad, vlaganje zelenjave, idr.. Zato ne bo odveč, če ob ustanovitvi podjetja na VEM točki Data registrirate še dejavnost Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (85.590).

Vam trenutna zaposlitev ne pušča časa za kuhanje marmelade in boste to počeli šele v pokoju? Preberite, kdo se bo lahko upokojil v letu 2018.

Želim se prijaviti na e-novice

Upoštevati je treba zakonodajo o varni hrani

Če se boste kot podjetnik ukvarjali s proizvodnjo prehranskih izdelkov, boste morali upoštevati tudi zakonodajo s področja varne hrane. Pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin boste morali registrirati živilski obrat in upoštevati načela HACCAP standarda. Registracijo obrata morate opraviti najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja