Go to Top

Zaslužek upokojencev

Dodatni zaslužek, ki ga upokojenci prejmejo z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela, ne vpliva na višino njihove pokojnine.

>>> Upokojevanje 2018 – novo leto prinaša spremenjene pogoje in nekaj sprememb za vse tiste zaposlene, ki se nameravajo v letošnjem letu upokojiti.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Vse več upokojencev išče možnosti za dodatni zaslužek, a obenem želijo obdržati polno pokojnino. Možnosti za delo je več, večinoma pa je višina zaslužka omejena. Tako je tudi pri osebnem dopolnilnem delu (ODD). Sem spada denimo pomoč v gospodinjstvu in pri kmetijskih delih, čiščenje stanovanj, varstvo otrok …

dodatni zaslužek

Upokojenci morajo tovrstno delo priglasiti Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). To lahko storijo na bližnji upravni enoti, kjer se vpišejo v seznam izvajalcev ODD, za kar potrebujejo le osebni dokument. Priglasitev lahko uredijo tudi prek spleta. Na enak način lahko kupijo vrednotnico. Vsako osebno dopolnilno delo se namreč lahko opravlja le z vrednotnico, ki velja za en mesec.

Kdo jo kupi – izvajalec storitve ali naročnik – pojasnjujemo v prispevku Vrednotnice – za opravljanje katerih del jih potrebujete?. V njem izveste tudi, kolikšna je cena ena vrednotnice.

>>> Vrednotnica – kdo jo lahko kupi?

Omejitve za opravljanje ODD za posamezno kategorijo ljudi niso določene

Izvajanje ODD in vseh z njim povezanih postopkov določata Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC.1) in Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu.

Omenjena dokumenta pa ne določata omejitev glede opravljanja ODD upokojencev. “Če starostni in predčasni upokojenci opravljajo ODD v okvirih, ki jih določajo predpisi, se jim pokojnina ne preneha izplačevati, temveč se še naprej izplačuje v polnem obsegu,” so nam pojasnili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Dodatni zaslužek torej ne vpliva na prejemanje pokojnin. Ob tem pa opozarjamo, da za invalidske upokojence določene omejitve pri obstajajo.

Dodatni zaslužek je omejen

Čeprav dodatni zaslužek, ki ga upokojenec prejme na podlagi ODD, ne vpliva na višino njegove pokojnine, ne more zaslužiti neomejenega zneska. Z ODD v pol leta upokojenec lahko zasluži največ toliko, kot znaša vsota treh mesečnih povprečnih neto plač iz prejšnjega leta (to je nekaj več kot 3.000 evrov).

Poleg tega mora finančni upravi (FURS) vsakih šest mesecev (do 10. januarja in do 10. julija) predložiti poročilo o doseženem dohodku na posebnem obrazcu. Oddati mora tudi napoved za odmero akontacije dohodnine. Če pri tem izvajalci ODD potrebujete pomoč ali nasvet, vam v podjetju Data nudimo davčno svetovanje.

>>> Pri Ajpesu lahko ODD priglasite tudi zaposleni, brezposelni in študenti ter na ta način dodatno služite. Pri tem še enkrat opozarjamo, da je zaslužek, dosežen prek ODD, omejen. Če boste pri vašem delu uspešni in pričakujete višje prihodke, je smiselno, da pravočasno registrirate popoldanski s.p. (samo zaposleni). Ali pa se odločite za ustanovitev podjetjas.p. ali d.o.o..

Komentarjev (2)

  • helena potočar 3. Septembra 2018 - 10:37 Odgovori

    Ali sem prav slišala, da bodo tistim upokojencem z novim zakonom vrnili
    delne pokojnine,ki so bile odvzete upokojencem ki imamo delni s.p.(10-14)
    ur mesečno.Hvala za odgovor.l.p.

    • Data, d.o.o. 5. Septembra 2018 - 10:54 Odgovori

      Spoštovani, kje ste zasledili to informacijo? Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja