Go to Top

Dodatek na delovno dobo in drugi dodatki k plači

Vsaki osebi, ki je v delovnem razmerju, pripada plačilo za opravljeno delo, ki mora biti sestavljeno iz plače v denarni obliki. Pri tem mora delodajalec upoštevati zakonsko določen minimum. Vsakemu zaposlenemu mora namreč biti zagotovljena vsaj minimalna plača. Ta za delo s polnim delovnim časom trenutno znaša 804,96 evra bruto. Plača je sicer sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Eden izmed njih je tudi dodatek na delovno dobo.

Informativni izračun plače

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Če imate redno zaposlitev, lahko registrirate popoldanski s.p.. Če pa so vas prepričale prednosti samozaposlitve, na VEM točki Data lahko poskrbite za ustanovitev podjetja. Kako? To vam povemo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Dodatki k plači na mesečni ravni

Delavcu pripadajo dodatki k plači za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) predvideva naslednje dodatke za delo v manj ugodnem času:

dodatek na delovno dobo

Višina teh dodatkov je določena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Dodatek za nedeljsko delo in delo na praznike pa se med seboj izključujeta. Pri tem je pomembno tudi, da se dodatki obračunavajo le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada.

Dodatek na delovno dobo

Poleg zgoraj omenjenih dodatkov, zaposlenemu pripadajo povračila stroškov v zvezi z delom. Pripada mu povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in iz dela ter ostala povračila stroškov, ki nastanejo zaposlenemu pri opravljanju del in nalog na službenem potovanju (130. člen ZDR-1).

Informativni izračun dnevnice

Delavcu pripada tudi dodatek na delovno dobo. Določen je v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Če delodajalca ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, mora v svojih internih aktih ali s sklepom določiti, koliko bo znašal dodatek na delovno dobo. Pri pripravi internih aktov vam lahko pomagajo tudi naši pravniki. Preverite ponudbo za pravno svetovanje in si preberite tudi prispevek o obveznih internih aktih podjetja.

Navadno si delodajalci v teh primerih pomagajo s kolektivnimi pogodbami, ki so najbližje njihovi dejavnosti. Na ta način določijo primerjavo višino dodatka na delovno dobo.

>>> Izračun plače: Enostavno iz bruto v neto

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Božičnica in regres

Po ZDR-1 je plačilo za poslovno uspešnost opredeljeno kot sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Med plačila za poslovno uspešnost se v praksi uvrščajo trinajsta plača, božičnica in druge letne nagrade. Prihodnje leto bodo izplačila teh nagrad oproščena plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji.

Informativni izračun plače

Regres za letni dopust pa je dodatek k plači, ki pripada zaposlenemu, ki je vsaj en polni mesec redno zaposlen pri delodajalcu. Več o tem si preberite v prispevku Regres – komu pripada?.

Do regresa je delavec upravičen v enakem deležu, kot je upravičen do dopusta, ki je odvisen od časa začetka zaposlitve. Torej,  če nekomu pripada dopust za 3 mesece, mu pripada tudi izplačilo regresa za 3 mesece.

Višina regresa je sicer zakonsko določena – biti mora enaka najmanj višini minimalne plače. Delodajalci morajo vsako leto, razen izjemoma, regres izplačati vključno do 30. junija.

Komentarjev (12)

 • Izi San 4. Januarja 2018 - 18:20 Odgovori

  Zanima me ce v primeru,da si bil v lanskem letu zaposlen v firmi od 1.1 do 11.9 in so ostali zaposleni prejeli bozicnico, ce pripada tudi tebi kaj bozicnice za tiste mesece,ko si bil zaposlen pri njih. Hvala. Lp

  • Manca Borko Grimšič 8. Januarja 2018 - 15:59 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovorili smo vam v vaš elektronski predal. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Irena Z 3. Februarja 2018 - 13:01 Odgovori

  Pozdravljeni. Mene zanima zakaj lahko delodajalec zmanjša tvojo osnovno plačo za dodatke? NPR. imam isto osnovo z 20 let delovne dobe, kot delavka z prvo zaposlitvijo. Ali je to zakonsko dovoljeno?

  Hvala za odgovor.

  Irena

  • Manca Borko Grimšič 14. Februarja 2018 - 8:59 Odgovori

   Pozdravljeni, na vaše vprašanje žal ne moremo odgovoriti na kratko. Prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Vikomerc 10. Marca 2018 - 15:01 Odgovori

  Spoštovani, zanima me,ali je dodatek za delovno dobo vključen v bruto plačo po pogodbi ali ga mora računovodja specificirati ločeno v plači in kot dodatni strošek delavčeve bruto plače, torej v breme delodajalca? Bi morali v pogodbi posebej opredeliti ali je je dovolj bruto in vanj spada tudi ta dodatek?

  Hvala, lep dan
  Vilija

  • Manca Borko Grimšič 23. Marca 2018 - 13:31 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovor boste verjetno našli v prispevku Dodatek na delovno dobo kot del plače. Če želite, pa nam lahko pišete na data@data.si, da vam pripravimo še ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • DANICA Kramberger 15. Marca 2018 - 15:09 Odgovori

  Pozdravljeni.
  Mož je ravnokar menjal službo. V tej novi službi so mu rekli da mu ne bojo oz. Da delavcem pri plači ne upoštevajo delo ne dobe. Oz. Da jo sploh ne upoštevajo in ne plačujejo. Gre se namreč za 22let skupne delovne dobe ki jo že ima (kar znese kar nekaj denarja),ki ga sedaj naj ne bi dobival.
  Ali je to možno, je to dovoljeno po zakonu?
  Če ne kam se naj obrne glede te nepravilnosti.
  Hvala.
  DANICA

  • Manca Borko Grimšič 23. Marca 2018 - 13:24 Odgovori

   Pozdravljeni, morda boste odgovor našli v našem danes objavljenem prispevku Dodatek na delovno dobo kot del plače. V kolikor vam z njim nismo pomagali, pa nam pišite na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Janko Podgoršek 17. Januarja 2019 - 21:24 Odgovori

  Spoštovani Zanima me , če se dodatek na delovno dobo obračunava samo na tiste dni, ko dejansko delamo, ali tudi na vse dni v mesecu kot je dopust ali bolniška.Lp

  • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:08 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na tem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • Selma Vesel 13. Marca 2019 - 19:29 Odgovori

  Pozdravljeni,

  Zanima me sledeče: podjetje nima Kolektivne pogodbe in tudi nobenega sprejetega akta. V pogodbi o zaposlitvi je napisano, da je osnovna plača npr. 1.500,00 EUR bruto in da so vsi dodatki (delovna doba ) že všteti že v osnovno plačo. Ali je to prav izvedeno? Ali bi morali biti ti dodatki kot pravi ZDR-1 obračunani poleg določene osnovne bruto plače, se pravi na osnovno bruto plačo?

  • Data d.o.o. 14. Marca 2019 - 12:52 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki vam bodo lahko natančno razložili, kako mora biti plača sestavljena v skladu z ZDR-1. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja