Go to Top

Dodatek k pokojnini

Dodatek k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne

Dodatek k pokojnini za izjemne dosežke je Ministrstvo za kulturo  v javno razpravo vložilo osnutek predloga zakona, ki ureja dodatek k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti. Javna razprava bo potekala do 19. novembra.

Veste, kdo se lahko v letu 2018 v Sloveniji upokoji? Če vas čaka le še nekaj let do upokojitve, je morda zdaj pravi čas da končno uresničite tudi svojo podjetniško idejo! Pridružite se nam na izobraževanju o tem, kako svoj hobi izpopolniti in z njim tudi zaslužiti!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Novo pojmovanje izjemnih pokojnin

dodatek k pokojniniNov zakon bi nadomestil zakon o izjemnem priznavanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti, z uvedbo novega pojmovanja izjemnih pokojnin.

Poglavitni cilj predlaganega zakona je vzpostavitev ustreznih pravnih podlag za nadaljnje priznavanje izjemnih dosežkov osebam, ki so trajno prispevale k razvoju družbe in ugledu države na obeh področjih.

Se tudi za vas bliža datum upokojitve in vas zanima, koliko pokojnine boste prejemali? Potrebovali boste podatke o svoji bruto plači. Pri izračunu neto v bruto plače in obratno si lahko pomagate z našim spletnim izračunom plače.

Informativni izračun plače

Če imate težave z urejanjem postopkov ob upokojitvi, vam lahko pomagamo s pravnim svetovanjem.

Častno priznanje

Zakonski predlog jasneje opredeljuje pojem “dodatek k pokojnini za izjemne dosežke”. Ta bi še vedno ostal častno priznanje, ki ga vlada dodeli upravičencu za varno starost iz naslova minulega dela na področju kulture ali raziskovalno-razvojne dejavnosti.

Zakon bi tudi zagotovil enako obravnavo dveh skupin. V prvem primeru gre za osebe, ki so bile upravičene do izjemnih pokojnin po zakonu o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge. V drugi skupini so osebe, ki do izjemnih pokojnin niso upravičene zaradi neizvajanja zakona.

Področje športa že urejeno

Predlog novega zakona opredeljuje izjemne dosežke, ki se za področje kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti lahko upoštevajo pri priznanju kategorije dodatek k pokojnini. S tem na zakonski ravni postavlja kriterije za priznanje. Osnutek predloga zakona sledi primerljivi obravnavi posameznikov na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti s področjem športa. Lani je bil namreč že sprejet zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa.

Delodajalci, poznate svoje obveznosti? Vabljeni na brezplačno izobraževanje o vseh obveznostih, ki jih delodajalcem nalaga slovenska zakonodaja!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

>> Zadnja leta pred upokojitvijo so idealen trenutek za izpolnitev podjetniških ambicij – odprite svoj popoldanski s. p.! S. p. imate lahko odprt tudi po upokojitvi, vendar v tem primeru prejemate nekoliko nižjo (delno) pokojnino.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja