Go to Top

Dodajanje trgovinske dejavnosti med obstoječe dejavnosti podjetja

Dodajanje trgovinske dejavnosti

Dodajanje trgovinske dejavnosti kot nove dejavnosti v podjetju, lahko podjetniki opravijo še po registraciji podjetja. Samo ustanovitev podjetja pa lahko opravite na naši na DATA točki. Odprite s.p. ali d.o.o. – pokličite na 01/600-1530, nam pišite na data@data.si ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca na naši spletni strani.

Odprite d.o.o. ali s.p. na DATA točki!

Dodajanje trgovinske dejavnosti je enako kot registracija podjetja, enostaven postopek na DATA točki

Zgodi se, da podjetnik ob odprtju podjetja izbere za začetek poslovanja storitvene dejavnosti. Pri poslovanju pa se mu pokaže priložnost za opravljanje trgovinske dejavnosti. Morda je na trgu zasledil povpraševanje po določenem izdelku, ga poiskal, izdelal, uvozil in v takem primeru bo moral med svoje obstoječe dejavnosti vpisati tudi šifre za trgovinsko dejavnost. Postopek doregistracije te dejavnosti lahko s kvalificiranim digitalnim potrdilom opravi prek portala e-vem od doma ali pa s pomočjo referenta na DATA točki.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače z julijem?

Dodajanje trgovinske dejavnosti – izbira šifer iz SKD je obsežna in podrobna

Kadar gre za dodajanje trgovinske dejavnosti je izbira šifer dejavnosti v Standardni klasifikaciji dejavnosti zelo podrobna in razdrobljena. Šifre dejavnosti v SKD se nahajajo pod poglavjem 45.- prodaja vozil, 46.-posredništvo pri prodaji in trgovina na debelo in 47.-trgovina na drobno. Dodajanje trgovinske dejavnosti pomeni, da lahko podjetnik izbere več šifer dejavnosti. Te vključujejo način prodaje izdelka. Če uvaža izdelek ali ga odkupuje od koga in ga nato proda, potem bo registriral šifro dejavnosti za posredništvo pri prodaji. Če bo izdelke prodajal v trgovini, bo registriral še ustrezno šifro dejavnosti za trgovino na debelo. Če bo sam prodajal izdelke fizičnim osebam, se bo odločal za prodajo v trgovini, za prodajo na stojnici, za spletno prodajo ali pa direktno prodajo naročniku.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dodajanje trgovinske dejavnosti – pogoji in zakonodaja

Izobrazba za opravljanje trgovinske dejavnosti ni potrebna. Je pa na področju trgovine potrebno upoštevati nekatere zakone. To so Zakon o trgovini (ZT-1), Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti in Zakon o meroslovju (ZMer-1). Podjetnik, ki se bo odločil za dodajanje trgovinske dejavnosti bo moral za opravljanje le-te izpolnjevati minimalne tehnične in prostorske pogoje, voditi podatke o trgovskem blagu in imeti ustrezno določen obratovalni čas. Za prodajo posameznih izdelkov obstajajo še drugi pogoji, ki jih je potrebno upoštevati pri opravljanju trgovinske dejavnosti. Pri tolmačenju specifične zakonodaje s področja trgovine, so vam na voljo tudi pravni svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za plačljivo svetovanje lahko pokličete na 01/600-1530!

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v letu 2022?

Dodajanje trgovinske dejavnosti in vodenje poslovnih knjig

Kot smo omenili na začetku tega prispevka, se za dodajanje trgovinske dejavnosti velikokrat odločajo podjetniki, ki so na začetku svojega poslovanja opravljali pretežno storitveno dejavnost. Ali več njih. Zato so se pri registraciji podjetja odločali, da bodo finančni del poslovanja in davčno osnovo ugotavljali na podlagi normiranih odhodkov (»normiranci«). Če bo trgovinska dejavnost sčasoma predstavljala pretežni del prihodkov podjetja pa bo moral podjetnik razmisliti ali se mu bo splačalo davčno osnovo ugotavljati na podlagi dejanskih odhodkov in dejanskih stroškov. Torej bo moral konec poslovnega leta obvestiti FURS o svoji spremembi. Pri tem je podjetniku v pomoč računovodja, ki mu svetuje pri poslovanju in vodi poslovne knjige. Podjetniki, povprašajte za ponudbo računovodskih storitev v računovodskem servisu DATA, ki ima dolgoletne izkušnje pri poslovanju s podjetniki, zavarovano odgovornost in podprto poslovanje s pravno službo. Pokličite 01/600-1530 ali pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja